ČOLINA: Kad krene prvenstvo, tko će biti odgovoran za rezultate ekipa?

Bosanskohercegovački premijerligaški rukometni klubovi se vrijedno pripremaju za natjecanja koja se nadaju da će i kod nas konačno dobiti termine za odigravanje.

Trenutno stanje je takvo da UO RSBiH još nije donio propozicije za sljedeću sezonu, što umnogome otežava i pripremu klubovima.

11 test mečeva

Aktualni prvak ljubuški Izviđač je već odigrao jednu pripremu utakmicu koju nisu planirali jer se u srpnju računalo da bi prvenstvo trebalo krenuti 15./16. rujna. Tako su prošlog vikenda igrali na Cetinju s Lovćenom, a prije toga na turniru Edhem Sirćo u Visokom. Skupili su 11 test utakmica, a tu nije kraj.

– Turnir smo probali odigrati u smislu tri odvojene prijateljske utakmice jer ne znamo kad će nam početi prvenstvo. Prvu utakmicu smo igrali s drugoligašem visočkom Bosnom gdje su priliku dobili momci koje sam prvi put vodio na utakmicu, kao Petar Grbavac koji nam je treći srednjak i igrao je 45 minuta. Dobio sam neke pozitivne stvari u tome. U sljedećoj utakmici s Dubravom je bilo isto tako, iako smo bili nervozni protiv obrane 5 – 1 ili 3 – 2 – 1. S Borcem smo igrali punom snagom, ali smo imali tri igrača koji su bili pod virozom. Bili smo nervozni i brzopleti, a Borac je to znao iskoristiti, komentira trener Toni Čolina.

Totalni amaterizam

Potom su prošlog vikenda upisali poraz od Lovćena (28:23).

– Protiv Lovćena smo igrali bez tri igrača, bilo je dobro obrambeno, popravili smo neke stvari koje smo vježbali, ali napadački smo imali previše problema da bi utakmicu okrenuli u svoju korist. Primili smo nekoliko golova nakon tehničkih grešaka u napadu. Tako ne možemo igrati protiv ikoga, a kamoli protiv ekipe koja igra Europa ligu. Igramo s njima uzvrat u utorak i pokušat ćemo generalno imati provjeru utorkom jer imamo Europa ligu utorkom, pojasnio je Čolina.

Uzvratni prijateljski meč s Lovćenom je na rasporedu u utorak (18 sati) u Ljubuškom. To će biti druga utakmica koju će igrati, a da nisu planirali u pripremama. Sve zbog odloženog starta prvenstva.

– Za utrku na 100m na Olimpijskim igrama se zna satnica četiri godine unaprijed. Mi smo počeli pripreme za start prvenstva, ali još ne znamo kad je taj start. Kao trener moraš biti mađioničar da sebi objasniš što se događa. Totalni amaterizam, ništa drugo ne vidim. Kad krene prvenstvo, tko će biti odgovoran za rezultate ekipa? Treneri i igrači ili neozbiljni ljudi u Savezu koji ne mogu napraviti da bar unazad mjesec dana znamo kad je start, pita se Čolina.

Ovakve stvari puno utječu na pripremu i tempiranje forme igrača i ekipa. Plan treninga se mora stalno mijenjati zbog nevjerojatnih propusta Saveza.

– Ovo je stihija, nikad se nitko nije pripremao za nešto što nema termina. Ovo čime se mi trenutno bavimo je rekreacija. Trebali bi se baviti pripremom do određenog termina kad kreće natjecanje, a mi ne znamo kad kreće to natjecanje. Dakle ovo je rekreacija, zaključio je Toni Čolina.

Konkurencija sve bolja?

Neke naznake ukazuju da bi sljedeće prvenstvo, kad konačno krene, moglo biti zanimljivije nego prošlo.

– Borac je doveo po jednog reprezentativca Bjelorusije i Ukrajine, doveo je bh. reprezentativca Nedima Hadžića, to je bekovska linija koju rijetko tko može imati. Tu su novi golman i trener, dobivaju crte ozbiljne ekipe koja se natječe za vrh u BiH. Dobili su Slogu u polufinalu Kupa RS, ali su u finalu izgubili od Leotara (30:26, op. a.), tako da se i Borac traži. Ne znam u kakvom stanju su Vogošća i Sloboda, ali s obzirom da ne znamo kad će sve ovo krenuti, smješno je možda išta komentirati, izjavio je Čolina.

 

 

 
index Instagram400x230 youtube