Je li Horvat pogriješio s vratarima? Evo koje vratare na najvišoj razini ima Hrvatska

 
HRVATSKA rukometna reprezentacija nije ispunila svoj cilj na Svjetskom prvenstvu.
Nastup je okončala na devetom mjestu i tako završila izvan kruga četvrtfinalista, a i iz HRS-a su poručili da takav rezultat smatraju neuspjehom te da je budućnost Hrvoja Horvatu na mjestu izbornika pod upitnikom.
 
Presudio je visoki poraz na otvaranju prvenstva protiv Egipta (31:22) u utakmici u kojoj je potpuno zakazala obrana. Hrvatska se zatim morala vaditi protiv Danske, ali nije uspjela više od remija 32:32. Uz slabu obranu, po tko zna koji put na pravoj razini nisu bili ni vratari.
 
Poražavajuća statistika
 
Prema službenoj IHF-ovoj vratarskoj statistici, u koju ulaze 63 golmana, Hrvatska prema postotku obrana ima 11. (Mate Šunjić - 33%), 37. (Dino Slavić - 26%) i 55. (Dominik Kuzmanović - 22%) vratara Svjetskog prvenstva.
 
Pritom treba napomenuti da je Šunjić tako visoko zbog nestvarne partije protiv Belgije (20 obrana iz 43 pokušaja). U onim najvažnijim utakmicama, protiv Egipta i Danske, hrvatski su vratari zbrojeno imali pet, odnosno sedam obrana.
 
Usporedbe radi, šest od osam četvrtfinalista među najboljih 10 ima barem jednog golmana, dok Francuska i Švedska imaju dvojicu. Podbacili su tek mađarski vratari, no njihova je reprezentacija jedina koja je prošla u četvrtfinale s dva poraza. To jasno govori da je bez golmanskog impulsa teško ostvariti ikakav zapažen rezultat.
 
Gdje je problem? Matošević kaže da nedostaje iskustva i konstante
 
Legendarni vratar Valter Matošević u intervjuu za Index rekao je kako je Horvat pogriješio što na popis nije uvrstio nijednog vratara s pravim iskustvom na velikim natjecanjima. Naglasio je da se pri izboru golmana ne treba voditi isključivo formom te da je vrlo važno naći vratare koji će se u reprezentaciji na toj poziciji ustaliti.
 
"S vratarima već dugi niz godina lutamo. Ne zna se tko je prvi, tko je drugi, a vratarima trebaju mirnoća i sigurnost. To se može postići samo ako se ustale. Smatram da je tu trebao biti i jedan iskusan vratar poput Marina Šege ili Filipa Ivića, koji su prošli već dosta takvih natjecanja", rekao je Matošević pa poručio:
 
"Jedno je braniti u klubu, reprezentacija je drugo, ona nosi nešto svoje i taj dres je puno teži nego klupski. Naši vratari imaju odlične sezone u klubovima, ali kažem, reprezentacija je nešto drugo. Žao mi je, no ovo nam treba biti pouka za ubuduće. Ne smijemo lutati s golmanima iz natjecanja u natjecanje."
 
Ima li Hrvatska uopće boljih golmana?
 
U intervjuu uoči Svjetskog prvenstva Horvat nam je rekao da je upravo forma bila ključna pri izboru vratara. "U najboljoj su formi, u odličnom su raspoloženju. Prenijeli su formu iz klubova u reprezentaciju i to me najviše veseli", poručio je Horvat nakon pripremnog perioda, ali na SP-u se ta forma ipak nije vidjela.
 
Dobrim dijelom i jest točno da je trojac za koji se Horvat odlučio u najboljoj formi u svojim klubovima. PPD-ov Dino Slavić ove je sezone treći po broju obrana (92) u Ligi prvaka i deveti po postotku (29.6%) te je po tome u obje statistike najbolji hrvatski vratar u najelitnijem klupskom natjecanju.
 
Dominik Kuzmanović s Nexeom je u Europskoj ligi na vrlo dobrih 32% obrana te je po tome deveti najbolji golman tog natjecanja. Pritom mu je tek 20 godina i veliki je zalog za budućnost hrvatskog rukometa.
 
Mate Šunjić jedini je s kakvim-takvim iskustvom na velikim natjecanjima s Hrvatskom. Bio je na Europskom prvenstvu prošle godine, no ondje mu je koronavirus, kao i cijeloj momčadi, poremetio nastup. U Ivryju je ove sezone četvrti najbolji golman francuske lige po ukupnom broju obrana (139) te je na postotku od 28.7%.
 
Što je s vratarima koji su ostali na širem popisu?
 
Na širem popisu od 35 rukometaša Horvat je IHF-u prijavio još tri vratara. Bili su to Ivan Pešić, Marin Šego i Kristian Pilipović. Dojam je da bi Pešić bio na Svjetskom prvenstvu da ga s njega nije udaljila ozljeda. Evo u kakvoj su njih trojica formi.
 
Ivan Pešić
 
Jedan od rijetkih hrvatskih vratara u Ligi prvaka. Iskusni 33-godišnjak u francuskom Nantesu otprilike ravnomjerno dijeli minutažu s Viktorom Hallgrimssonom. U Ligi prvaka je na 47 obrana i 26%, dok je u francuskom prvenstvu jedan od najboljih golmana po postotku (32.2%). 
 
Marin Šego
 
Šego ima 37 godina i već je na zalasku karijere, a prošloljetna promjena kluba nije mu donijela mnogo toga dobrog. U Frisch Auf Göppingenu ima status rezervnog vratara - u Bundesligi je tijekom 18 utakmica skupio tek 44 obrane uz 23% uspješnosti. Slično je i u Europskoj ligi, gdje je na 21%.
 
Kristian Pilipović
 
Pilipović je bio vratar austrijske reprezentacije, da bi ga Hrvatska zatim preotela uoči prošlogodišnjeg Eura. Ipak, nakon toga ga više nije bilo u Horvatovoj momčadi. Prvi dio ove sezone odradio je u Wisli Plock, gdje nije oduševio pa se nakon samo pola godine vratio u švicarski Schaffhausen. Za Poljake je u Ligi prvaka skupio 59 obrana s postotkom od 24%.
 
Koje još vratare na vrhunskoj razini ima Hrvatska?
 
Pored navedene šestorice s užeg i šireg popisa, Hrvatska ima još nekoliko vratara koji brane na visokoj razini. Mladi Mandić je juniorski reprezentativac Hrvatske u dresu PPD Zagreba. Na zadnjem "korona" prvenstvu bio je Horvatov izbor, a sada ga je od reprezentativnog dresa udaljila duža stanka zbog operativnog zahvata. Veteran Alilović i dalje je jako dobar u Ligi prvaka, Filip Ivić brani solidno u Francuskoj, a tu su i dva golmana bez reprezentativnog iskustva. Ante Grbavac trenutno je najbolji vratar španjolske lige, a Sandro Meštrić kao najbolji iz slovenske lige odlazi u poljskog giganta Kielce.
 
Mirko Alilović
 
Alilovića (37) godinama nije bilo u reprezentaciji dok se nije pridružio u korona-kaosu na lanjskom Euru. To mu je, čini se, ipak bio i konačan kraj u hrvatskom dresu. Alilović i dalje brani na vrlo visokoj razini - u mađarskom Pick Szegedu je četvrti najbolji golman LP-a po ukupnom broju obrana, odmah iza Slavića. Na postotku je od 28% te mu klupu grije mađarska legenda Roland Mikler.
 
Filip Ivić
 
Nekad velika hrvatska vratarska nada posljednjih je godina potpuno zaboravljena u reprezentaciji. Sada kao 30-godišnjak brani u francuskom prvoligašu Chamberyju, gdje je sedmi najbolji vratar lige po broju obrana uz postotak od 27.8%.
 
Ante Grbavac
 
Malo je poznato da je 24-godišnji Ante Grbavac trenutno najbolji golman španjolskog prvenstva. Grbavac je predstavljao BiH, no iskazao je želju da zaigra za Hrvatsku. U trećeplasiranoj Cuenci u 15 je kola skupio čak 154 obrane, dakle više od 10 po utakmici, uz odličan postotak od 34%.
 
Matej Mandić
 
Mladi vratar juniorske reprezentacije Hrvatski i PPD Zagreba. Istina, Ljubušak je imao stanku od gotovo pola godine zbog operativnog zahvata ali sigurno kao i Kuzmanović je uzdanica i budućnos reprezentacije.
 
Sandro Meštrić
 
Meštrić (26) je prošle zime osigurao transfer u Kielce, prošlogodišnjeg finalista Lige prvaka. U Poljsku će otići ovo ljeto iz slovenskog prvoligaša Riko Ribnice, gdje je lani proglašen najboljim golmanom lige. S Rikom igra Europski kup, po jakosti treće natjecanje u Europi, te je ondje u tri ogleda skupio 30 obrana uz 41.7% uspješnosti. Od nadolazeće sezone gledat ćemo ga na najvišoj razini.
Poslijednja izmjena danaSrijeda, 25 Siječanj 2023 23:44
 
index Instagram400x230 youtube