Danas počinje SP u rukometu

Danas počinje 28. izdanje Svjetskog prvenstva za rukometaše utakmicom između olimpijskih prvaka Francuza i jednog od domaćina natjecanja, Poljske. Drugi dio prvenstva, uključujući polufinala, sve utakmice za plasman i finale 29. siječnja, igrat će se u Švedskoj.

Naslov prvaka brani Danska, koja je osvojila prethodna dva svjetska prvenstva. Prije dvije godine u finalu smotre u Egiptu pobijedila je Švedsku, a broncu je uzela Španjolska svladavši Francusku. Hrvatska je tada bila tek 15., što joj je najlošiji plasman u dosadašnjih 14 pojavljivanja na SP-ima, s kojih ima zlato iz 2003., tri srebra (1995., 2005., 2009.) i jednu broncu (2013.).

Na Svjetskom prvenstvu u Poljskoj i Švedskoj sudjeluju 32 reprezentacije podijeljene u osam skupina po četiri. Dalje idu po tri reprezentacije, dok osam posljednjeplasiranih igra utješni Presidents Cup. Nakon toga formiraju se nove četiri skupine s po šest reprezentacija, u kojima će svi odigrati po još tri utakmice. Najbolje dvije momčadi iz svake skupine idu u četvrtfinale.

Prvak ide direktno na Olimpijske igre

Osim osvajanja naslova svjetskog prvaka, pobjednik turnira direktno će se plasirati na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Ako svjetski prvak postane Francuska, koja kao domaćin već ima osiguran nastup, na olimpijski turnir plasirat će se poraženi finalist.

Utakmice će se igrati u četiri poljska i pet švedskih gradova, a Hrvatska će cijeli turnir odraditi u Švedskoj, osim ako bude posljednja u uvodnoj skupini i ode na Presidents Cup, koji se igra u Plocku.

Za početak je Hrvatska smještena u skupinu G, koja se igra u Jönköpingu, a protivnici su joj domaćin proteklog SP-a Egipat (13. siječnja),rukometno egzotični SAD (15. siječnja) i Maroko (17. siječnja). Sve tri utakmice Hrvatska igra u terminu od 20:30.

Skupine uvodne faze

Skupina A (Krakow): Španjolska, Crna Gora, Čile, Iran
Skupina B (Katowice): Francuska, Poljska, Saudijska Arabija, Slovenija
Skupina C (Göteborg): Švedska, Brazil, Zelenortski Otoci, Urugvaj
Skupina D (Kristianstad): Island, Portugal, Mađarska, Južna Koreja
Skupina E (Katowice): Njemačka, Katar, Srbija, Alžir
Skupina F (Krakow): Norveška, Makedonija, Argentina, Nizozemska
Skupina G (Jönköping): Egipat, HRVATSKA, Maroko, SAD
Skupina H (Malmö): Danska, Belgija, Bahrein, Tunis

U glavnoj grupnoj fazi po tri reprezentacije iz skupina A i B tvore skupinu I, koja se igra u Krakowu, ekipe iz C i D idu u skupinu II u Göteborgu, iz E i F u skupinu III u Katowicama, a Hrvatska će u skupini IV u Malmöu razigravati s reprezentacijama iz skupine H, među kojima je i aktualni prvak Danska.

U četvrtfinalu se križaju skupine I i III (Gdansk) te II i IV (Stockholm), a i sve preostale utakmice - polufinala, finale, utakmice za treće i plasman od 5. do 8. mjesta - igrat će se u glavnom gradu Švedske.

 Tko su favoriti?

Svih 27 dosadašnjih naslova svjetskog rukometnog prvaka osvojile su europske momčadi, a Katar je kao domaćin 2015. bio jedini finalist s nekog drugog kontinenta. I ove godine favoriti su tradicionalno isti, prvenstveno četiri momčadi koje su bile u polufinalu i prije dvije godine u Egiptu - branitelj naslova Danska, europski prvak i domaćin Švedska, europski viceprvak Španjolska i olimpijski pobjednik Francuska.

Tako rezoniraju i kladionice, koje kao prvog favorita vide Dansku s koeficijentom 2.50 u SuperSportu na osvajanje naslova. Slijede Francuska (6.00), Švedska (7.00) i Španjolska (8.00). Samo se još Island (12.0) na popisu favorita smjestio ispred Hrvatske, na koju je koeficijent 20.0, baš kao i na Norvešku.

Hrvatsku će u Švedskoj predvoditi veterani Domagoj Duvnjak, Luka Cindrić, Igor Karačić i povratnik Jakov Gojun, ali izbornik Hrvoje Horvat pozvao je većinom igrače s malo iskustva na velikim natjecanjima, od kojih su mnogi debitirali na lanjskom Euru, a trojica će tek na ovom SP-u.

Legendarni Mikkel Hansen i dalje je najveća zvijezda Danaca, ali desni vanjski Mathias Gidsel ponio je titulu MVP-ja olimpijskog turnira u Tokiju unatoč porazu u finalu. Posebna snaga Danaca su tri vrhunska golmana, Landin, Moeller i Nielsen.

Domaćini Šveđani najviše će se uzdati u srednjeg vanjskog Jima Gottfridsona, MVP-ja lanjskog Eura, kao i istog natjecanja 2018. Naslov svjetskog prvaka nisu osvojili od 1999., ali ova generacija pred svojim navijačima ima realnu šansu.

Poput Hansena u Danskoj, Nikola Karabatić i dalje je glavna faca među Francuzima, no na terenu mu se kvalitetom približava desni vanjski Dika Mem, koji je s Barcelonom osvojio dva naslova europskog prvaka. S Remilijem, Fabregasom i Lukom Karabatićem Francuzi imaju niz strašnih opcija na vanjskim pozicijama.

Više od 50 utakmica u programu RTL-a

Sve utakmice hrvatske reprezentacije moći ćete pratiti na RTL-u, koji će prenositi više od 50 utakmica na svom glavnom kanalu, na RTL-u 2 i online platformi PLAY.

 
index Instagram400x230 youtube