Na EP bez test mečeva i uz nadu da neće biti drugih potresa

Dani koji su trebali donijeti posljednje testove forme i uigranih akcija za rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine pred Evropsko prvenstvo u Mađarskoj i Slovačkoj su se pretvorili u neizvjesnost zbog koronavirusa.

Po dolasku u srijedu na Croatia Cup u Osijek neki od rukometaša su bili pozitivni na koronavirus poslije antigenskog testiranja pa su mečevi “zmajeva” sa Hrvatskom i Rusijom otkazani, a naši su se odmah poslije večere vratili nazad u BiH. Domaćini im nisu omogućili PCR testiranje, a sebi su posao riješili dogovaranjem dvije test utakmice protiv Rusije, umjesto jedne.

 – Nažalost nismo imali priliku testirati se PCR testom koji je mjerodavan za EHF i morali smo odmah nazad, kaže pomoćni trener Toni Čolina.

Nakon jučerašnjeg PCR testiranja u Sarajevu pokazalo se da su pozitivni golman Benjamin Burić, trener golmana Mario Blažević i kondicijski trener Muris Đug.

 – Benko ima samo lakše simptome i to ohrabruje, govori Čolina.

Po ranijem pravilu EHF-a, pozitivan igrač pauzira 14 dana, međutim jučer je najavljeno da bi zbog niza problema za veliku većinu reprezentacija koje idu na EP moglo biti usvojeno pravilo od 5 dana izolacije i dva negativna testa. Ovo pravilo bi ostavilo šansu da budemo kompletni pred polazak u Bratislavu 11. siječnja.

Naravno kompletiranje tima ovisi i od zdravstvenog stanja povrijeđenih Vladimira Vranješa i Senjamina Burića.

 – Očekujemo da nam se Senko priključi na treningu u nedjelju. Za Vranješa ćemo još vidjeti, ali trenutno realnije djeluje da bi Burić mogao biti spreman za EP, izjavio je Čolina.

U međuvremenu struci ostaje ekipu spremati bez prijateljskih utakmica.

 – Ostaje nam igrati između sebe, zaključio je Obrvanov asistent.

Sačuvati postojeće zdravstveno stanje uoči Europskog prvenstva u Mađarskoj i Slovačkoj (od 13. do 30. siječnja) je generalno najveći izazov za rukometne selekcije širom Starog kontinenta. Radi koronavirusa je dobar dio reprezentacija već ranije otkazao putovanja na prijateljske utakmice (npr. Crna Gora) i krenut će na EP bez provjere. Selekcije iz naše skupine E, Češka Republika te Švedska, također imaju probleme. Kod Šveđana je pozitivan Karl Wallinius, a izoliran je i njegov bliski kontakt Lucas Pellas. Obojica su članovi Montpelliera.

Let za Slovačku je planiran 11. siječnja. Rukometni Zmajevi bi EP trebali otvoriti 13. siječnja od 20:30 sati utakmicom protiv Švedske. Dva dana kasnije od 18 sati je susret protiv Češke, a 17. siječnja, također u 18 sati, na rasporedu je posljednji susret grupe E protiv Španjolske. Er.B.

 
index Instagram400x230 youtube