Ljubušaci Josip Perić i Mirko Herceg vodili BiH do pobjede protiv Austrije

Rukometna reprezentacija BiH jučer je rezultatom 27: 21 savladala reprezentaciju Austrije, čime je ostala u igri za plasman na Europsko prvenstvo.

Nakon početnih 1:1, uslijedila je sjajna serij bh. rukometaša predvođenih Josipom Perićem. Ljubušak je bio zaslužan za seriju od 4:0 i vodstvo od 5:1 - postigaao je jedan, a asistirao za tri pogotka. Austrija je uspjela prvobitno da smanji na dva gola zaostatka, a do izjednačenja dolazi u 19. minuti, kada iskusni Webber pogađa za 6:6. BiH uspjeva preko Malinovića povesti sa 7:6, ali je Austrija napravila seriju od 3:0 i povela sa 9:7. Ipak, Perić vraća na minus jedan, a potom Haseljić pogađa za 9:9. Austrija odlazi na 10:9, ali preko Prcea, a potom i golom Haseljića u posljednjoj sekundi BiH je uspjela da na odmor ode sa prednošću (11:10).

Prvi napad u nastavku imala je BiH, koja je preko Vranješa povela sa 12:10. U narednih 10-ak minuta naša selekcija, predvođena Perićem i Vranješom, ali i sjajnom igrom u obrani uspjela je da napravi prednost od četiri gola razlike i na ulasku u 42. minuti zmajevi su vodili sa 18:14. U tim trenucima sve je u našoj igri izgledalo sjajno, a Austriju je u životu držao iskusni Weber, koji je postigao sve golove gostiju u drugom dijelu do 43. minute. Zbog prilično loše igre u nastavku meča, izbornik Austrije Aleč Pajovič bio je primoran da pozove minutu odmora. To je rezultiralo serijom od 2:0, a Weberu se u golovima pridružio Frimmel, koji je smanjio na 18:16. Ali hrabri Nikola Grujić, koji je u tim trenucima dobio šansu, odvažio se i šutirao, te vratio plus tri u našu korist.

Pogotkom Poscha u 46. minuti, Austrija je smanjila na 19:17, ali odlični Mirko Herceg pogađa za 20:17. Malo su Austrijanci ubrzali igru u tim trenucima, ali sjajni Benjamin Burić zaustavio je zicer Zeinera i na taj način nam dao novu šansu za plus četiri. I onda na isteku napada, kada su suci digle ruke za pasivno, odgovornost preuzima maestralni Josip Perić i pogađa same rašlje austrijskog gola za 21:17.

Huteck je smanjio na 21:18, a Mirko Herceg vraća nam plus četiri (22:18). Austrija je sjajno izradila višak u napadu, ali je došlo vrijeme da Burić zaustavi Webera. Uspio je bivši "Skaut" upisati devetu obranu, ali napda BiH je zakazao. Austrijanci su dobili sedmerac u narednom napadu, a na na vrata BiH stao je Adi Ahmetašević, koji brani dva uzastopna šuta Webera. U napadu Herceg novim golom pogađa prvi put za plus pet - bilo je 23:18 u 53. minuti. Nakon nove odbrane Benjamina Burića, Nikola Prce nas vodi na plus šest (24:18) i to na isteku 54. minute.

Slika se nije značajnije mijenjala do samog kraja utakimce, susret je okončan sa 27:21, pa je BiH upisala veoma važnu pobjedu za odlazak na Euro.

 
index Instagram400x230 youtube