Federalno ministarstvo kulture i sporta potvrdilo pravnu utemeljenost i svrhu postojanja RS Herceg - Bosne

U državi kakva je Bosna i Hercegovina (ne)često se gazi volja Hrvata kao konstituivnog naroda, a sve opetovaniji su napadi na institucije koje nose predznak hrvatski.

Proteklih dana svekolika rukometna i ina javnost svjedoči bahatosti predsjednika Saveza u RS-u Marinka Umičevića koji je u jednoj od korespondencija zaprijetio kako će ukinuti Rukometni savez Herceg Bosne, izbrisati sve hrvatsko...

Međutim, iz Fedralnog ministarstva kulture i sporta dolaze dobre vijesti, a one upravo svjedoče o pravnoj utemeljenosti i svrhi postojanja Rukometnog saveza Herceg - Bosne.

Naime, RS Herceg - Bosne je uvršten u odabir programa i projekata koji će se sufinancirati iz proračuna FBiH u 2020. godini, a od posebnog značaja su za FBiH.

rs_hb.JPG

Potpuni paritet

Jedino u rukometnom sportu i Savezu u BiH postoje tri posve ravnopravne sastavnice - savezi sa sjedištima u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci - koje odlučuju posve ravnopravno s 33,3 posto udjela u svim tijelima krovnoga saveza. Umičević, kojemu je očito važniji kratkoročni interes, a ne strateško pozicioniranje, moguće će pokušati realizaciju “ukidanja” hercegbosanskog saveza i pariteta.

No, posve sigurno, od Hrvata koji rade u tome savezu nikada neće naići na odobravanje. Posebno je to neodgovorno i bez ikakva utemeljenja udar prema Savezu Herceg Bosne koji je mogao, vjerojatno, na posljednjem Europskom rukometnom prvenstvu, da je kojim slučajem priznat kao državni, imati ekipu i za završni ogled.

Naime, čak 16 momaka iz “Herceg Bosne” branilo je, u inat Umičeviću, boje dviju reprezentacija. Jedna je bila srebrna i imala MVP Eurolige.

Sve rezultate javnog poziva pogledajte OVDJE.

 
index Instagram400x230 youtube