Održan 3. Međunarodni šahovski turnir "Memorijal Ivan Boto" 2023.

U Ljubuškom je održan 3. Međunarodni šahovski turnir "Memorijal Ivan Boto" 2023.

Govorom Ranke Boto, supruge pokojnog zaljubljenika u šah Ivana Bote i početnim potezom kojeg je povukao Botin unuk Ivan Pavao, danas je otvoren 3. Međunarodni šahovski turnir "Memorijal Ivan Boto" u Ljubuškom koji je i ove godine okupio respektabilan broj šahista iz čitave regije.

U prigodi otvaranja turnira Ranka Boto je,u ime cijele obitelji,zaželjela dobrodošlicu i uspješan nastup svim natjecateljima.
 
Posebnu zahvalu je uputila Šahovskom klubu "Kula" i predsjedniku kluba Alenu Buntiću,gradonačelniku grada Ljubuškog Vedranu Markotiću,i svim sponzorima i donatorima turnira,te svojoj obitelji.
 
Nakon što je Ivan Pavao povukao prvi potez,minutom šutnje je odana počast svim poginulim braniteljima i turnir je počeo.
 
Na turniru se nadmetalo 74 igrača za prvu nagradu na turniru koji nosi ime po čovjeku koji je dao veliki doprinos razvoju šaha u Ljubuškom.
 
Turnir se igrao švicarskim sustavom od 9 kola sa tempom igre od 10 min + 5 sekundi dodatka za svaki potez počevši od prvog.Glavni sudac turnira bio je DA Tihomir Marić.
 
Moglo se za pločama vidjeti zanimljivih mečeva i šahovskih minijatura, a na kraju je najuspješniji i najsretniji bio CM Marko Jelčić koji je u devet kola borbe kao i njegova 4 glavna konkurenta sakupio 7 bodova.
 
Prošlogodišnji pobjednik turnira IM Slaven Paštar završava na drugom mjestu,treće mjesto pripalo je FM Vlado Narančić.
 
Mladi Dimitrije Vujović kao 4 i Mitar Adžić petoplasirani završavaju krug igrača koji su osvojili identičan broj bodova.
 
Šesti je IM Vitomir Arapović,sedmi IM Ivan Galić,osmi Halim Hutinović dok top 10 završavaju Amel Katkić i Vrgorčanin Ivan Kalajžić.
 
Poznati ljubuški šahist Željko Boto proglašen je kao najbolji igrač ŠK Kula i na uručivanju nagrade popraćen je burnim pljeskom.
 
Specijalnim nagradama proglašeni su još tri Ljubušaka: Dragan Burić i Alen Buntić te Fran Bradvica koji je proglašen za najboljeg igrača bez elo rejtinga.
 
Od Ljubušaka nastupili su još : Marin Nižić 4,Petar Herceg i Ivan Brkić sa 3 i Ivano Bunoza sa 2,5 osvojena boda.
 
Generalni pokrovitelj turnira je bio Grad Ljubuški zahvaljujući čijoj su potpori organizatori uspjeli osigurati bogat nagradni fond, podijelili su 10 redovnih i 9 specijalnih nagrada.
 
index Instagram400x230 youtube