Otvoreno 27. ekipno natjecanje Prve šahovske lige Šahovskog saveza Herceg-Bosne

U organizaciji Šahovskog Saveza Herceg-Bosne, a pod Visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragana Čovića,

u hotelu “Zenit” u Neumu otvoreno je 27. ekipno natjecanje Šahovskog saveza Herceg-Bosne za seniore i žene.

Voditelj programa Marinko Karačić je uz video projekciju govorio o radu Šahovskog saveza Herceg-Bosne proteklih 27 godina te pozdravio sve nazočne na svečanosti otvaranja.

U ime Visokog pokrovitelja dr. Dragana Čovića, predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH, izaslanstvo je predvodila Darijana Filipović, zastupnica u Parlamentarnoj skupštini BiH i dopredsjednica HDZ-a BiH te nositeljica liste za Parlamentarnu skupštinu BiH, a uz Darijanu Filipović u sastavu izaslanstva nazočili su: Miljana Glamuzina, glavni tajnik HDZ-a BiH i potpredsjednik savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH; Damir Džeba, izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH; Dragan Jurković, načelnik općine Neum; Daniela Matić, predsjednica Općinskog vijeća Neum i Robert Vidović, glavni tajnik Vijeća ministara BiH.

Na svečanom otvaranju bili su i direktor hotela „Zenit“ u Neumu Ivan Lakić, predstavnici medija, brojni gosti i uzvanici.

Predsjednik Šahovskoga saveza Herceg-Bosne i dopredsjednik Šahovske unije Bosne i Hercegovine Željko Bogut, pozdravio je nazočne goste, šahistice i šahiste te svima zaželio dobrodošlicu na svečano otvaranje. U svom govoru posebno se zahvalio predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora dr. Draganu Čoviću na Visokom pokroviteljstvu 27. ekipnog natjecanja, višegodišnjoj suradnji i potpori u radu Šahovskog saveza Herceg-Bosne te na poseban način pozdravio izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine predvođeno gđom. Darijanom Filipović.

Bogut je istaknuo mnoge uspjehe klubova i pojedinaca u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji proteklih godina, te ukazao kako Šahovski savez Herceg-Bosne ima jasnu viziju budućeg razvitka kroz kvalitetan program rada s posebnim fokusom na mlade šahiste. Naglasak će biti na osnaživanju aktivnosti klubova članova saveza, jer animiranje i počeci bavljenja šahom počinju u obitelji i u klubu. Kao što je obitelj temeljna jedinica svakog društva tako su klubovi temeljne jedinice svakog saveza.

Također, Bogut je ukazao kako šahovski savezi u Bosni i Hercegovini (ŠS HB, ŠS RS i ŠS FBiH) trebaju uložiti veće napore u izgradnji kvalitetnog državnog saveza koji će omogućiti kvalitetan napredak svim šahistima u Bosni i Hercegovini, a posebno onima koji predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na međunarodnim natjecanjima, Olimpijadama, europskim i svjetskim prvenstvima. Istaknuo je kako je Šahovski savez Herceg-Bosne svih ovih godina bio konstruktivni element u realizaciji spomenutih natjecanja.

Svoje izlaganje završio je pozivom svim predstavnicima lokalnih vlasti i potencijalnim donatorima da pruže potporu u radu klubova, još jednom se zahvalio Visokom pokrovitelju dr. Draganu Čoviću, te pozvao sve članove saveza na zajedništvo s Hrvatskim narodnim saborom i da na predstojećim izborima daju potporu kandidatkinji Hrvatskog narodnog sabora za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine gđi. Borjani Krišto.

Darijana Filipović, dopredsjednica HDZ-a BiH i nositeljica liste za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine službeno je otvorila Ligaška natjecanja Šahovskog saveza Herceg-Bosne.

Filipović je u svom obraćanju prilikom svečanog otvaranja, pozdravila nazočne, u svoje osobno ali i u ime visokog pokrovitelja ovog šahovskog turnira predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragana Čovića. Također, poseban pozdrav i čestitke, Filipović je uputila i organizatorima te predsjedniku Šahovskoga saveza Željku Bogutu, kao i svima koji dugi niz godina svojom energijom i znanjem doprinose da se već 27 godina okupljaju na šahovskom turniru.

„Političari vole svoje djelovanje bar u smislu strategije i taktika uspoređivati sa šahom i šahovskim potezima, koliko je to točno, to će te vi bolje znati. Međutim, filozofije šaha sigurno mogu dobro iskoristiti sve vrijednosti i mudrosti koje političari u svome djelovanju mogu koristiti. Ne samo u političkom djelovanju nego i u životu svakodnevno. Nije mi namjera večerašnje šahovske igre opteretiti političkim igrama, iako se one svakodnevno vode, pogotovo u ovoj godini, jer je izborna, ali ću svakako prenijeti poruku visokog pokrovitelja predsjednika Čovića, da će politički predstavnici Hrvatskog narodnog sabora BiH, kako su i do sada svih ovih godina, podupirali Šahovski savez Herceg-Bosne, nastaviti podupirati i u budućnosti, poručila je u svome govoru dopredsjednica Filipović, te je istaknula kako: „Šahovski savez stoji i promovira sve one vrijednosti iza kojih stoji Hrvatski narodni sabor BiH, a to su zajedništvo, ustrajnost, …“, zaključila je Darijana Filipović, dopredsjednica HDZ-a BiH i nositeljica liste za Parlamentarnu skupštinu BiH iz izborne jedinice 2, te proglasila otvorenim 27. ekipno natjecanje šahovske lige Šahovskog saveza Herceg-Bosne.

U Prvoj ligi za seniore sudjeluje 8 klubova (ŠK „KISELJAK“ Kiseljak, ŠK „JAJCE“ Jajce, ŠK „ČAPLJINA“ Čapljina, ŠK „BUSOVAČA“ Busovača, , ŠK „RAMA“ Prozor-Rama, ŠK “VITEZ”, ŠK “NAPREDAK” Zenica, ŠK “ŽEPČE” Žepče ), koji će odigrati 7 kola po Bergerovom sustavu s tempom igre 90 minuta po igraču za cijelu partiju uz bonifikaciju 30 sekundi po potezu počevši od prvog. Igra se u sastavu: 6 seniora (uz 4 rezerve). Pojedinačni rezultati će biti obračunati i prijavljeni za rejting listu FIDE i za lokalnu rejting listu Šahovskog saveza Herceg-Bosna. Prvoplasirana ekipa postaje ekipni prvak Šahovskog saveza Herceg-Bosne za 2022. godinu, te dobiva pokal u trajno vlasništvo i igra Premijer ligu BiH za 2023.godinu. Sve ekipe dobivaju diplomu.

U Drugoj ligi za seniore sudjeluje 5 klubova ( HŠK „KUPRES“ Kupres, ŠK „ORAŠJE“ Orašje, HŠK „ZRINJSKI“ Mostar, HŠK „TOMISLAV“ Tomislavgrad i ŠK „NOVI TRAVNIK“ Novi Travnik), koji će odigrati 5 kola po Bergerovom sustavu s tempom igre 60 minuta za cijelu partiju. Igra se u sastavu: 6 seniora (uz 4 rezerve). Pojedinačni rezultati će biti obračunati i prijavljeni za lokalnu rejting listu Šahovskog saveza Herceg-Bosna. Pobjednik Druge lige dobiva pokal u trajno vlasništvo i zajedno sa drugoplasiranom ekipom igra Prvu ligu za 2023. godinu, a sve ekipe dobivaju diplomu.

U Prvoj ligi za žene sudjeluje 5 klubova ( ŠK „BROTNJO“ Čitluk, ŠK „ŠIROKI BRIJEG“ Široki Brijeg, ŠK „RAMA“ Prozor-Rama, ŠK „JAJCE“ Jajce i ŠK „ČAPLJINA“ Čapljina), koji koji će odigrati 5 kola po Bergerovom sustavu s tempom igre 60 minuta za cijelu partiju. Igra se u sastavu: 2 žene (uz 2 rezerve). Pojedinačni rezultati će biti obračunati i prijavljeni za lokalnu rejting listu Šahovskog saveza Herceg-Bosna. Prvoplasirana ekipa postaje ekipni prvak Šahovskog saveza Herceg-Bosne za 2022. godinu, te dobiva pokal u trajno vlasništvo, a sve ekipe dobivaju diplomu.

 
index Instagram400x230 youtube