Hrvatski velemajstor podrijetlom iz Ljubuškog igra simultanku u Čitluku

U petak, 6. svibnja u Čitluku će se održati jedan poseban sportski događaj.

Naime, na poziv Šahovskog kluba „Brotnjo“, u našu općinu dolazi jedan od najboljih hrvatskih velemajstora, Ante Brkić, koji će tim povodom odigrati simultanku na 20 ploča  s djecom i zainteresiranim  građanima.

Sedmerostruki je kadetski prvak Hrvatske, osvojio je treće mjesto na kadetskom prvenstvu svijeta kao i titulu prvaka Europe u brzopoteznom šahu do 12 godina. Od prošle godine je  trener najveće šahovske nade BiH, Borne Pehara.

Početak programa je u 18 sati, ispred robne kuće Čitlučanka.

Kažimo i to kako će se u srijedu upriličiti i svečanost otvaranja novih prostorija Kluba koje  se nalaze u sklopu sportskog kompleksa Bare u Čitluku.

Tko je Ante Brkić?

Ante Brkić rođen 31.ožujka, 1988. godine u Starim Mikanovcia (RH), a po ocu je podrijetlom iz Lipna (Ljubuški). Šahom se počeo baviti u ŠK Šokadija u rodnim Starim Mikanovcima. Kada je 2007. postao velemajstor bio je prvi hrvatski igrač koji je u tinejdžerskim godinama osvojio tu titulu. Sedam je puta bio kadetski prvak Hrvatske, bio je treći na kadetskom prvenstvu svijeta, pa prvak je Europe u brzopoteznom šahu do 12 godina, s 15 godina postao je međunarodni majstor i najmlađi je hrvatski velemajstor.

Još dok je bio dijete, za Antu Brkić znalo se kako je iznadprosječno talentiran. Šah je počeo igrati sa šest godina i, kako kaže, u njegovoj kući u Starim Mikanovcima to je bio glavni oblik zabave. Njegov otac jedan je od glavnih ljudi u klubu u Mikanovcima već 30 godina, stoga i ne čudi da je Ante izabrao upravo šah kao hobi – hobi koji je s vremenom prerastao u ljubav.

Zadnjih šest godina Ante igra za Šahovski klub Vinkovci, a prije toga igrao je i za Đakovo, Slavonski Brod i Mladost Zagreb – sve u prvoj ligi. Kada bi počeli nabrajati sve njegove do sada ostvarene uspjehe trebao bi nam puno veći broj stranica, no Ante nam je ukratko naveo neke od najznačajnijih:

“Bio sam seniorski i kadetski prvak Hrvatske, treći na kadetskom prvenstvu svijeta i kadetski prvak Europe u brzopoteznom i rapid šahu, dok sam u klasičnom šahu bio peti. Osvojio sam sve najbolje turnire u Hrvatskoj od Zagreba, Splita, Pule, a na rejting listi svjetske šahovske federacije na kraju godine završio sam peti”.

Za Šahovski klub Vinkovci nastupio je na 1.b ligi i među 10 klubova završili su na 4. mjestu što je najbolji klupski uspjeh u povijesti.

Ante je svoj uspješan put započeo još sa 7 godina kada je bio prvak Hrvatske, a hvalospjeve na njegov račun mogli bismo nizati unedogled. Međutim, kao i u svakom sportu, uspjeh je došao kao rezultat vrijednog i mukotrpnog rada. U šahu se mora trenirati puno više nego u drugim sportovima – nije dovoljno trenirati tri ili četiri puta tjedna po dva sata i misliti da je to dovoljno.

“Kad sam išao u osnovnu školu trenirao bih oko 3 sata, a kada nema nastave i po 6,7 sati. I danas sam preko tjedna od 7 do 10 sati u šahu, subotom nešto manje, a nedjeljom odmaram iako i tada nekada treniram“, govori nam Brkić te dodaje kako je siguran da u svijetu ima barem 10 tisuća šahista koji su 10 sati dnevno u šahu, tako da je važno držati taj ritam kako bi bio uspješan.

Prema riječima našeg sugovornika, dokazano je da je šah povećava sposobnost pamćenja i koncentracije, razvija kreativnost, intuiciju i samopouzdanje te poboljšava brzinu računanja, sposobnost planiranja i predviđanja.

“Šah je jedna prelijepa igra i svatko tko je dublje ušao u srž igre nikada nije zažalio što ju je počeo igrati“, tvrdi Ante.

 
index Instagram400x230 youtube