Renesansa šaha u Ljubuškom

Šah je godinama bio jedna od omiljenih zanimacija Ljubušaka.

Osim onog natjecateljskog, u kojem je Ljubuški imao značajne predstavnike poput Željka Bote koji je svojevremeno bio jedna od najvećih mladih šahovskih nada Jugoslavije te je na meč izazivao i legendarnog Kasparova, ili Ivana Bote koji je osvajao razne medalje u regiji, šah se igrao i po kućama i kavanama.

Djeca su učila šah kroz šahovske sekcije, u Ljubuški je na simultanke dolazio i bivši svjetski prvak Mihail Talj, no početkom novog tisućljeća kao da je prestalo zanimanje za šah.

To je korespondiralo s općenitim padom interesa za ovu drevnu igru u čitavoj BiH. Država čija je šahovska reprezentacija na Olimpijadi u Moskvi 1994. godine osvojila 2. mjesto, što je jedan od najvećih bh. sportskih uspjeha ikad, te koja je dala legende poput Predraga Nikolića koji je 2004. godine bio seniorski viceprvak Europe, sve manje je ulagala u šah, te je šah u BiH lagano postao teški bolesnik kojeg održavaju entuzijasti, prorijedili su se šahovski turniri, a klubovi u mnogim gradovima su se jednostavno ugasili.

Takvo je stanje bilo i u Ljubuškom gdje je šah također gurnut na margine, sve dok grupa zaljubljenika u „igru na 64 polja“ nije 2020. godine odlučila ponovno revitalizirati šah u Ljubuškom.

Kako navode, uvidjeli su da dosta Ljubušaka igra šah po kupalištima, kafićima i online, te su došli na ideju osnovati klub. Nakon mnogo sastanaka i dogovora, u veljači 2021. godine službeno su osnovali Šahovski klub „Kula“ Ljubuški, a odmah su krenuli s radom.

 – Ostvarili smo kontakte sa susjednim klubovima u Brotnju i Čapljini i oni su nam puno pomogli sa savjetima. Budući da u Ljubuškom godinama nije bilo kluba, djeca iz našeg grada koja su bila zainteresirana za šah su išla u školu šaha u Brotnjo, a iz Brotnja su nam darovali pokaznu ploču za šah za rad s djecom. Naišli smo i na veliko razumijevanje od strane Gradske Uprave, Grad nam je dodijelio prostorije za rad i dao početna sredstva za nabavku šahovske opreme. Kupili smo šahovske garniture i satove, te smo pokrenuli školu šaha za djecu. Ponosni smo što je kroz našu školu dosad prošao velik broj djece, organizirali smo brojne kadetske turnire, u Ljubuškom smo dvije godine zaredom organizirali i Sportske igre mladih za regiju Hercegovine gdje su nastupali najbolji mladi hercegovački šahisti. Ponosni smo i na činjenicu da je naša mlada Ljubušanka Mihaela Buntić postala državna prvakinja u svojoj kategoriji Ž-12, te je izborila nastup na Svjetskom kadetskom prvenstvu. Sve to pokazuje kako ovdje ima puno šahovskog potencijala i cilj nam je kroz rad s djecom raditi na razvijanju tog potencijala, ističe predsjednik Šahovskog kluba Kula Alen Buntić.

Inače, u samo godinu dana od osnutka Šahovski klub Kula uspio je u Ljubuškom organizirati i nekoliko jačih turnira među kojima se posebno ističe “Memorijal Ivan Boto” Ljubuški 2021.“ koji je u listopadu održan u hotelu Bigeste.

 – Na ovaj turnir stiglo je više od 80 igrača iz čitave BiH, Crne Gore i Hrvatske, uspjeli smo dovesti u Ljubuški snažne šahovske igrače kao što su višestruki prvak Crne Gore Dragiša Blagojević, splitski velemajstor Ante Šarić, čapljinski velemajstor Milan Draško. Bio je to pravi šahovski spektakl. Ove godine na turniru očekujemo još veći broj natjecatelja, ističe Buntić.

On dodaje da, uz organizaciju raznih turnira, rade i na popularizaciji šaha na druge načine pa su tako organizirali i pub kviz znanja s dijelom šahovskih pitanja na koji je stiglo više od 100 natjecatelja, a u planu za 2022. imaju i pokrenuti pojedinačno šahovsko prvenstvo osnovnih škola u Ljubuškom. R.Š.

 
index Instagram400x230 youtube