Raspoložena Perković lakoćom do finala, Tolj za korak prekratka

Hrvatska atletičarka Sandra Perković postavila je najbolji rezultat A skupine kvalifikacija diska na Olimpijskim igrama u Tokiju, a treći ukupno i plasirala se u finale koje je na rasporedu u ponedjeljak.

Drugoj hrvatskoj predstavnici Mariji Tolj finale je izmaknulo za četiri centimetra.

Sandra Perković u Tokiju traži treći uzastopni olimpijski naslov nakon Londonab2012.  i Rio de Janeira 2016., a s hicem od 63.75 metara bila je ukupno treća u kvalifikacijama. Najbolja je bila Amerikanka Valarie Allman sa 66.42 metra, dok je Indijka Kamalpreet Kaur bila druga sa 63.97.

Sandra je već u hicu otvaranja dosegla 63.75 metara, što je bilo samo 25 centimetara kraće od kvalifikacijske norme. Hrvatska prvakinja je bila iznimno dobro raspoložena na Olimpijskom stadionu, čak je i zaplesala nakon uspješnog hica. U drugoj seriji i trećoj je imala neispravne hice.

- Sretna sam što sam već u prvom hicu bacila skoro do norme. Pomislila sam da je to sigurno 64 metra i zato sam zaplesala, ali i ovako je dovoljno. Krug je klizav i nije baš od onih koji mi odgovara, takve najviše mrzim jer ja nisam divljak nego tehničar. Ma, toliko sam spremna da bih mogla bacati i po ledu. Ostala dva hica su bila pod ručnom, izjavila je nikad bolje raspoložena Sandra, koja se ipak požalila na organizaciju.

- Užasno je, 130  ljudi trenira na samo jednom krugu u samo sat i pol. Ja sam tako bacila samo sedam hitaca na treningu, a u normalnim uvjetima oko sto hitaca. A mene prvih nekoliko dana zbog karantene nisu ni pustili na stadion. Žalili smo se, naravno da nam nisu udovoljili. A Amerikanci svaki dan idu na trening, njih četiri idu na poseban krug i imaju svo vrijeme svijeta. No, nema veze čekam ponedjeljak navečer, izjavila je Sandra, koju u ponedjeljak čeka treći olimpijski finale i lov na treće uzastopno olimpijsko zlato.

Njemica Kristin Pudenz je u skupini A bacila samo dva centimetra manje od Sandre, dok je Nizozemka Jorinde van Klinken bacila 61.15 zauzevši 14. mjesto čime je ostala bez finala u koje se plasiralo 12 najboljih. Veliko iznenađenje je užasan nastup Kubanke Deine Caballero, koja je bila tek 23. s 57.96.

- Nizozemka Van Klinken je bacala 70 metara bez problema, a tu jedva 61. Žao mi je za Caballero, nju od dvije Kubanke više volim, bez obzira što mi je uzela titulu 2015. To su te kvalifikacije, ne želim nikome podbačaj. Lako je bacati na mitingu u Pušćoj gori, baci na ovom ogromnom i praznom stadionu na Olimpijskim igrama, rekla je Sandra.

Nažalost, u finalu neće biti druge hrvatske predstavnice Marije Tolj koja je zauzela nesretno 13. mjesto ostavši na korak do borbe za odličja. S rezultatom 61,48 cm zaostala je samo četiri centimetra za 12. Brazilkom Izabelom da Silvom. Orebićanka je u svom prvom olimpijskom nastupu bacila 54.76, u drugom 61.48, dok je treći hitac otišao do 60.63 metara.

- Nisam razočarana, zadovoljna sam jer sam na svojim prvim Olimpijskim igrama bacila preko 60 metara. Malo mi je trema uzela danak u prvom hicu, ali sam zadovoljna sa 61.48 u drugom. Nije mi nedostajala publika jer ja volim kad nema nikoga, takav sam tip. Meni je tu sve dobro, jedino što sam u Olimpijskom selu uspjela rasturiti kartonski krevet, nagnuo se u jednu stranu, pa sam ga morala skupljati. Da, sama sam u sobi, smirena je i, naoko, nimalo razočarana bila 21-godišnja Tolj.

Poslijednja izmjena danaSubota, 31 Srpanj 2021 14:40
 
index Instagram400x230 youtube