Ljubušanka Mihaela Buntić postala državna prvakinja u šahu i osvojila nastup na Svjetskom prvenstvu

Mlada Ljubušanka Mihaela Buntić postala je prvakinja BiH u svojoj kategoriji (Ž-12), te je izborila nastup na Svjetskom kadetskom prvenstvu.

Ona je ostvarila izvanredan rezultat na danas završenom 21. kadetskom i juniorskom prvenstvu BiH u Bihaću.

Na prvenstvu je nastupilo 87 igrača i igračica s područja cijele BiH, a mlada Mihaela je na turnir otišla kao članica Šahovskog kluba Brotnjo u kojem je godinama učila drevnu igru.

Uz Mihaelu, Šahovski klub Brotnjo predstavljalo je još četvero mladih hercegovačkih nada – Borna Pehar, Ana Ostojić, Filip Pehar, te Marin Nižić koji je također Ljubušak.

Zanimljivo je kako je čak troje mladih šahista Brotnja osiguralo nastup na Svjetskom prvenstvu, a dvoje su postali državni prvaci što potvrđuje kako Brotnjo trenutno ima najjaču šahovsku školu na ovim prostorima.

Uz Mihaelu, državni prvak u svojoj kategoriji postao je i Borna Pehar (M-12), dok je Ana Ostojić (Ž-14) završila nastup na odličnom drugom mjestu, što je također bilo dovoljno za mjesto na Svjetskom prvenstvu.

Inače, prvenstvo je igrano po Bergerovom sustavu (svak sa svakim) uz tempo igre 60 minuta po igraču, a igrači su bili podijeljeni u kategorije po starosnoj dobi.

U kategoriji Ž-12 Mihaela Buntić je završila nastup sa 5 pobjeda i jednim remijem. U zadnjem kolu je protiv Teone Đukić nakon rovovske borbe izborila remi sa crnim figurama, a to joj je bilo dovoljno da se okiti naslovom prvaka BiH u svojoj kategoriji.

Njezin klupski kolega Borna Pehar je u kategoriji M-12 odigrao sedam kola te je upisao 6 pobjeda i jedan remi te je zasluženo osvojio prvo mjesto i naslov prvaka BiH u svojoj kategoriji.

Ana Ostojić je nastupila u kategoriji Ž-14, a s obzirom da je u ovoj grupi favoritkinja bila WCM Milana Babić drugo mjesto je veliki uspjeh. Ana je završila nastup sa 4 pobjede jednim remijem i jednim porazom. Iz njezinog kluba ističu kako veseli činjenica da je protiv Milane Babić prikazala odličnu igru i da je drugu partiju sa crnim figurama remizirala.

 

Filip Pehar (M-16) i Marin Nižić (M-18) završili su nastupe u donjem dijelu poretka. Iako su na trenutke prikazivali odlične igre u završnici im je falilo koncentracije i sreće da partije prebace na svoj mlin, naveli su iz Šahovskog kluba Brotnjo.

 
index Instagram400x230 youtube