Imaju li premijerligaši uopće odgovore na pitanja iz Saveza?

Sve se izvjesnijim čini da se Premijer liga BiH neće nastaviti, a čini se da razlogom možda neće biti samo restrikcije iz Republike Srpske.

Već smo se ranije to zapitali, a sada, znajući što se od klubova traži, još smo skeptičniji. Dakle, mogu li to premijerligaši? Mogu li svi oni ispratiti striktne procedure i zadovoljiti standarde u ovoj delikatnoj situaciji?

Iako je epidemiološka slika generalno u cijeloj zemlji bolja, čini se da od nastavka Premijer lige neće biti ništa. U Republici Srpskoj donesena je odluka o odgađanju sportskih manifestacija do 1. srpnja, što djeluje kao nesavladiva prepreka pri planiranju nastavka sezone, međutim, čini se da problemi počinju i prije toga – u samim klubovima koji će u slučaju nastavka sezone morati preuzeti veliku odgovornost pri organizaciji utakmica, a da se pri tomu neće smjeti okoristiti omiljenom strategijom improvizacije.

Klubovi se trebaju očitovati

Iz Saveza su već priznali kako je nakon svježe odrađene video konferencije s klubovima, ukupno treće, dosta toga nejasnog.

– Različit pristup predstavnika klubova, njihovih pogleda i stavova o modalitetu za nastavak natjecanja, otvara široki prostor za opservacije uz mnogo otvorenih pitanja, otkrili su iz Saveza.

– Stoga je na sastanku zaključeno da se klubovi pismeno očituju na proslijeđeni upitnik iz NS BiH sa zadatkom da se administraciji dostave konkretni odgovori na postavljena pitanja.

Predstavnici klubova će se pismeno izjasniti jesu li za nastavak natjecanja, koji format preferiraju, jesu li sačinili prijedlog načina početka trenažnog procesa i priprema za utakmice u narednom periodu, konkretan plan organizacije utakmica u posebnim okolnostima, način testiranja igrača i rokove do kada će ista biti izvršena, dodaje se u priopćenju iz naše krovne kuće nogometa.
Izjasniti se za nastavaka natjecanja ili ne, za format natjecanja, uopće nije neki bauk, no jesu li svi naši premijerligaši spremni ispoštovati strogu proceduru, kako će konkretno isplanirati gostovanja, odnosno imaju li razrađen plan korištenja ugostiteljskih objekata na gostovanjima i jesu li njihovi uobičajeni domaćini spremni riskirati? To je zapravo veći problem nego se čini.

Iz Sarajeva ukazuju na problem infrastrukture

Na još jedan problem ukazali su iz FK Sarajevo.

– Zadnjih dana čitamo da su svi za nastavak i to je sasvim normalno, mislim da nema sportskog radnika, nogometaša ili trenera koji nije za nastavak, rekao je za Sportsport.ba koordinator sportskog segmenta u FK Sarajevo Emir Hadžić.

– Siguran sam da to pitanje postavite bilo kome, ne samo u PL BiH, već i u nižim ligama, da su svi za nastavak natjecanja, trenažnog procesa. To je ono od čega živimo. Ali druga stvar je da li mi kao klubovi imamo mogućnost osigurati sve uvjete za nastavak prvenstva. Prije svega tu mislim na našu infrastrukturu, dozvoljava li ona sve što što treba, od svlačionica pa na dalje. To bismo trebali i odgovoriti u upitniku koji je poslao Savez pa ćemo u idućem tjednu, do petka, imati jasniju sliku da li uopće postoji mogućnost odigravanja utakmica, dodao je Hadžić.

U Zrinjskom razočarani

Jasno, Sarajevo bi zajedno s vodećim klubovima bilo spremno nastaviti sezonu, takvim se izjašnjava i Zrinjski koji kao jedan od najambicioznijih klubova ne želi propustiti priliku da uhvati novi trofej.

– HŠK Zrinjski želi vjerovati da će se Premijer liga, Kup BiH i Premijer U19 liga nastaviti i završiti prema propozicijama natjecanja nakon što se za to steknu epidemiološki uvjeti, još više jer u svakom od njih HŠK Zrinjski ima realnu mogućnost za osvajanje trofeja, priopćili su iz Mostara u kojem su svjesni da je spomenutom odlukom iz RS-a šansa da se Premijer liga nastavi znatno umanjena.

– U slučaju da se sva tri navedena natjecanja ipak ne budu mogla nastaviti, a što je danas više nego izvjesno zbog odluke Ministarstva zdravlja Republike Srpske o najranijem datumu početka profesionalnih natjecanja, HŠK Zrinjski će s razočaranjem morati prihvatiti i poštovati takvu odluku NS BiH te se okrenuti natjecateljskoj sezoni 2020./2021., dodali su Plemići.

Jasno, nisu svi poput Sarajeva i Zrinjskog, ima ih koji su i u normalnom vremenu imali velikih problema uopće funkcionirati, a ta činjenica baca veliku sjenu na spremnost samo nekih da stisnu zube i istrče na teren… bez obzira na mogući rizik.

 
index Instagram400x230 youtube