Hrvatska nogometna liga postati će dostupna i u inozemstvu

Hrvatskim prvoligašima konačno se smiješi financijski iskorak po pitanju TV prava, to je vrlo dobra vijest u ova vremena koja navlače bore na čelo.

Trebalo bi kapnuti nešto više od džeparca, iako će HNL-ovci, kad pogledamo bilo koju osrednjestojeću nacionalnu ligu u Europi i dalje imati skromna primanja. No, ovo što dobivaju danas ispod je pristojnog minimalca, pišu Sportske novosti.

Čelnici Saveza obavili su razgovore s tri agencije unatrag šest mjeseci i neslužbeno se vrti svota od desetak milijuna eura po sezoni, koliko bi HNS mogao dobiti za paket prava prijenosa utakmica na televiziji i preko interneta. Zajedno za Prvu HNL, ali i sav ostali nogomet u ingerenciji Saveza, računajući i susrete A reprezentacije. Glavni dio išao bi prvoligašima. Oni očekuju tri ili četiri puta veći prihod. Dosad su dobivali nepuna dva milijuna eura godišnje. Od toga otprilike 1,6 milijun eura fiksno, a ostalo je ovisilo o poslovnom rezultatu poput prodaje u drugim zemljama… U što je uključeno i naslovno sponzorstvo Lige.

Kompletna prava

Tih 6-7 milijuna bila bi “boca s kisikom”, ali bolje da ne gledaju preko granice, pogotovo zapadu i sjeveru jer “trefit će ih infarkt”. Tako se danska liga pohvalila s rekordnom prodajom TV prava od 2021. do 2024. godine ne navodeći cifru, ali aktualna je oko 52 milijuna eura po sezoni. Norveška ima 42 milijuna, Rumunjska 33,7, Austrija 31 milijun eura... Jače da i ne spominjemo.

HNS je u ponedjeljak objavio međunarodni poziv za početak pregovora za razdoblje od sedam godina, od početka natjecateljske 2022./23. do završetka sezone 2028./29. uz mogućnost dostave ponude za dodatne tri godine. Zainteresirani se moraju javiti do 11. svibnja 2020.

HNS je natječaj prvi put dao van na svojoj web stranici, svima pred očima.

Prethodno je za njega to učinio VOX-nogomet na stranicama HNTV-a u studenome 2017. za razdoblje od 2019. do 2022. godine. Tri sezone prava prijenosa na području Hrvatske. Ovaj put to je napravljeno sedam mjeseci ranije, izravno od Saveza i u drugačijem obujmu jer obuhvaća kompletna prava HNS-a, u državi i inozemstvu. Već to govori o drugačijoj dimenziji i novim očekivanjima. Korak naprijed je napravljen.

- Znamo da su televizijska prava u svijetu ključan izvor financija klubova, ne samo u Petici nego i u manjim ligama. Ovaj će na natječaj pokazati kolika je zapravo vrijednost HNL-a, vidjet ćemo kakvu ćemo točno dobiti ponudu. Zanimanje je pokazalo nekoliko agencija iz Europe i svijeta. Organizirani su sastanci, neki u inozemstvu, neki kod nas, napravili su prezentacije, rekli da mogu dati dobru ponudu, nastojimo doći do boljih uvjeta za hrvatski nogomet, ne samo HNL nego i futsal, ženski nogomet… Očekujemo više. Što ne znači da se naši dosadašnji partneri, s kojima smo surađivali dugi niz godina VOX-nogomet i T-Com ne mogu također javiti - kazao nam je Robert Markulin, dopredsjednik HNS-a i predsjednik Komisije za profesionalni nogomet unutar koje djeluju klubovi Prve HNL otkako nema Udruge.

Jedan je sastanak bio u Italiji, sljedeći u HNS-u…

- Kakvu će cifru točno tko ponuditi ne bih govorio unaprijed, vidjet ćemo na natječaju. To su ozbiljne firme koje drže TV prava po drugim europskim zemljama. Iskorak je već samim time što smo, kako to rade ozbiljne firme, na vrijeme s time izašli. O tome je bilo dosta razgovora na sastancima oko osnivanja Udruge. Ja sam osobno bio za Udrugu, iako na kraju nije bitan naziv nego sadržaj jer imali smo Udrugu godinama pa se nismo uspjeli dogovoriti niti da igramo prvenstvo s loptama jednog proizvođača, kamoli što drugo. Smatram da ćemo dobiti ponudu koja će biti dobra za klubove.

Svi će biti u igri

Markulin je inzistirao kako ovog časa nije vrijeme da govori o imenima tih agencija.

- Predstavili su nam se, rekli kakve su mogućnosti, a vidjet ćemo sad tko će se javiti i s kakvim ponudom. Ne znam je li pandemija što poremetila, no kako se radi o dugoročnom ugovoru, vjerujem da neće imati utjecaja. Naši ljudi iz Amerike i Australije žalili su se da ne mogu gledati HNL, sada će im to biti omogućeno. Kazali smo zainteresiranima da ciljana publika nisu samo gledatelji u Hrvatskoj nego gotovo još isti broj Hrvata u dijaspori - zaključio je Markulin.

Od budućeg vlasnika TV prava tek ćemo doznati na kojoj televiziji u Hrvatskoj ćemo gledati HNL. Može se raditi i o više njih. VOX-nogomet i T-Com radili su s Arenasportom, sada će svi biti u igri. Nije isključeno da se osnuje i neka nova televizija kao što se dogodilo kad je A1 uzeo Ligu prvaka i oformio PlanetSport. Klubovima je najbitnije da dođu do većeg novca. Njima će pripasti pretežni dio kolača, ako bi ukupna svota doista bila 75 milijuna kuna, oko 45-50 milijuna išlo bi Prvoj ligi.

Danas novi prvoligaš ima tek 440.000 kuna. Gorica koja je bila peta protekle sezone milijun kuna. Tri ili četiri puta veća cifra ne bi im riješila sve probleme, ali osjetila bi se. Itekako. Pogotovo budu li manji budžeti nakon korona-uragana koji “pomeo” dobar dio europskog gospodarstva. I mnogo šire. Napokon bi se i drugoligašima isplatilo ući u viši rang jer po aktualnoj shemi kad avanziraju u Prvu ligu troškovi rastu daleko više nego prihodi. Neki radije ostaju u drugoj, isplativije je.

HNS bi svakako, kad prikupi ponude, u sve daljnje oduke trebao aktivno uključiti i klubove. Njih se to najviše tiče i temelj su nogometa. Možda čak bude odluka, o čemu se također priča po kuloarima, raskidanje sadašnjeg ugovora, plaćanja penala i odmah start s novim partnerom. I to ne treba isključiti, bude li se isplatilo. No, zasad se čekaju te najavljene prijave na natječaj.

 
index Instagram400x230 youtube