Na današnji dan 1990. nogometna reprezentacija Hrvatske igrala prvu utakmicu

Na današnji dan 1990. nogometna reprezentacija Hrvatske igrala je prvu utakmicu.

Premda je odigrana kada Hrvatska još nije bila proglasila samostalnost, ova se utakmica računa kao početak modernog hrvatskog nogometa.

Utakmica je odigrana u sklopu proslave vraćanja Jelačićevog spomenika na njegov trg, a cijeli događaj sponzorirao je Tuđman. Na Maksimiru se toga dana okupilo oko 30.000 gledatelja, a utakmica je počela u 19 sati.
 
Tadašnji izbornik hrvatske reprezentacije bio je Dražan Jerković. Utakmica je završila rezultatom 2:1 za Hrvatsku. Prvi gol zabio je Aljoša Asanović, a drugi Ivan Cvjetković. Oba gola zabijena su u prvom poluvremenu i oba gola je asistirao Marko Mlinarić. Za SAD je zabio Troy Dayak u 80. minuti.
 
Tadašnji kapetan hrvatske reprezentacije bio je Zlatko Kranjčar, a igračem utakmice proglašen je Marko Mlinarić kojem je nagradu uručio sportski novinar Mladen Delić.
 
Momčad SAD-a u Zagreb su dovukli sportski novinari te predsjednik nogometnog saveza Mladen Vedriš i dopredsjednik Rudolf Sabljak. Nogometni savez SAD-a objavio je par mjeseci ranije da želi igrati dvije prijateljske utakmice. Posredstvom navedenih sportskih "diplomata", Amerikanci su se odlučili na utakmicu u Zagrebu. 
 
Posebno su se istaknuli Zoran Vulić i Aljoša Asanović. Vulić je jedini tada standardni reprezentativac Jugoslavije koji se spremno odazvao pozivu da nastupi za Hrvatsku bez obzira na to što je tako mogao ostati bez mjesta u reprezentaciji Jugoslavije, dok je Aljoša Asanović predsjednika francuskog Metza, u kojem je igrao, zamolio da mu "posudi" privatni avion kako bi mogao doći u Zagreb na utakmicu.
 
Zasluženo je nagrađen prvim golom za Hrvatsku pred 30 tisuća gledatelja, dok je drugi postigao "Tarzan" Cvjetković, tada napadač belgijskog St. Truidena, a u novije vrijeme poznat kao menadžer Marija Mandžukića.
 
index Instagram400x230 youtube