Ljubušak Mislav Ćutuk odveo Hrvatsku na Europsko prvenstvo s dva nova gola.

U ludom raspletu elitne runde kvalifikacija hrvatska U-17 reprezentacija pobjedom od 5:0 protiv Irske izborila je plasman na Europsko prvenstvo.

Izabranici Marijana Budimira prošli su na europsku smotru kao jedna od najboljih drugoplasiranih reprezentacija.

Format kvalifikacija, odnosno ovog drugog kruga, takav je da se iz osam kvalifikacijskih skupina tražilo 15 reprezentacija koje će nastupiti na Euru skupa s Ciprom, koji je kao domaćin europske smotre automatski osigurao nastup. U prijevodu, osam pobjednika skupina i sedam najboljih drugoplasiranih ide na Euro, a otpada onaj koji je najlošiji drugoplasirani.
 
Hrvatska je bila u dosta teškoj skupini 5, koja se odigravala u Portugalu. Domaćin je bio izraziti favorit za prvo mjesto što su i potvrdili s tri pobjede u tri utakmice, uz gol-razliku 10:3.
 
Uoči posljednjeg kola, naši reprezentativci bili su na jednom bodu, osvojenom protiv Njemačke. Trebala im je visoka, što uvjerljivija pobjeda, te da Portugalci pobijede Nijemce.
 
Poklopilo se i jedno i drugo - Budimirovi klinci razbili su Irce s 5:0, a Portugal je s 3:2 svladao Njemačku.
 
Dva gola zabio je napadač Dinama Mislav Ćutuk (dosad ukupno četiri), a po jedan njegov klupski suigrač Marko Zebić i Patrik Marić iz Slaven Belupa.
 
Zahvaljujući tome, Hrvatska je osvojila drugo mjesto u skupini na temelju bolje gol-razlike u odnosu na Njemačku. Ta konačna hrvatska gol-razlika (8:6) ujedno je i odvela našu reprezentaciju na Europsko prvenstvo jer je to bolje od Belgije koja je u skupini 3 završila na drugom mjestu, s četiri boda i gol-razlikom 6:7.
 
Ždrijeb skupina Eura je u srijedu, 3. travnja.
Poslijednja izmjena danaSrijeda, 27 Ožujak 2024 08:25
 
index Instagram400x230 youtube