Dva nova kanala prenosit će HNL od ljeta: Evo detalja tko će i kako moći gledati prvenstvo

HNS ga je nazvao povijesnim ugovorom, na svečano potpisivanje došli su predstavnici skoro svih klubova (Dinamo, Rijeka, Osijek, Gorica, Lokomotiva, Istra...),

a Goričin predsjednik Nenad Črnko u jednoj je rečenici objasnio što novi ugovor, prema kojem će klubovi dijeliti 44 milijuna eura u četiri godine, znači za prvoligaše:

- Dosad smo dobivali 440.000 eura po sezoni, sad ćemo između četiri i pet milijuna.

A koliko točno? I gdje će i pod kojim uvjetima navijači moći gledati utakmice HNL-a, odgovorili su potpisnici ugovora.

- Prepreka i dogovora u zadnji čas nije bilo, što smo dogovorili na početku, toga smo se držali. Samo procedure treba proći, njihova uprava, mi, puno papira, nismo žurili i davno prije dogovorili smo da ćemo sada potpisati, nismo ništa otezali - rekao je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

Koliko će točno svaki klub dobiti? Hoće li se novac dijeliti proporcionalno plasmanu?

- Idući tjedan imamo sastanak s prvoligašima gdje ćemo to dogovoriti. Ne bih unaprijed nagađao, imamo dva-tri prijedloga i utanačit ćemo s klubovima.

Kako će se zvati prva liga?

- Ime lige ćemo definirati kroz 7-8 dana.

Na pitanja gledatelja i navijača o tome gdje će i kako gledati HNL odgovorio nam je direktor marketinga za privatne korisnike HT-a Richard Brešković.

U kojem paketu će se moći gledati utakmice?

- Svi korisnici HT-a koji danas gledaju HNL, u istim tim paketima nudit ćemo i njima, postojećima, i novim korisnicima utakmice HNL-a. Nikakvih promjena nema.

Znači Arena 1 do 6 ili novi kanali?

- HT će pustiti hrvatski nogomet na novom kanalu, koji je u razvoju i zvat će se MaxSport 1 i 2. Očekuje se da će biti vani tijekom lipnja, prvi prijenos na novom kanalu bit će Superkup, ako ga bude, ako ista momčad ne osvoji prvenstvo i Kup, a nadamo se da neće. Ta je utakmica početkom srpnja.

Hoće li se ti kanali dodatno naplaćivati?

- Ne, za one koji imaju naš sportski paket ništa nećemo dodatno naplaćavati.

Što je s operaterima?

- Korisnici MAXtv-a, Iskona i EVOtv-a moći će pratiti kanale MaxSporta na kojima će se emitirati hrvatski nogomet, a oni A1 televizije, Telemacha i Optime neće.

Koja će se utakmica kola emitirati na HTV-u?

- Pregovaramo s HTV-om kako i koje utakmice će oni emitirati, nudimo ligu i kup i pregovaramo što je najoptimalnije.

Znači, neće svaki derbi Dinama i Hajduka biti na HTV-u, kao najjača utakmica kola?

- Ne nužno, ima zanimljivih utakmica Rijeke, Osijeka... Vidjet ćemo koje utakmice budu najzanimjivije.

Kako će se HNL moći gledati putem interneta?

- Putem MaxTV To Go aplikacije na postojećoj platformi i u budućnosti će se moći gledati utakmice.

Hoće li produkcija prijenosa biti unaprijeđena?

- Nastavit ćemo prenositi putem optičke mreže s naših terena, a u jednom trenutku ćemo početi utakmice raditi u 4K i nuditi preko 5G platfortmi, što znači da će više korisnika moći u isto vrijeme gledati.

Planirate li i dodatne kamere i opremu?

- Upravo to, dodatne kamere i oprema su spremne.

Hoće li komentatori ostati isti s Arene ili ćete možda uzeti neke s HNTV-a?

- Uzet ćemo najbolje s hrvatskog tržišta i malo osvježiti. Gledamo da je novi početak i uvest ćemo nova lica, možete očekivati puno zamimljivih promjena.

Čime ćete još puniti program na novim kanalima?

- Prenosit ćemo hrvatski nogomet, ligu i Kup, kao i prijateljske i natjecateljske utakmice reprezentacije do 16, 19 i 21 godine, plus prijateljske utakmice koje nisu pod Uefom. A pregovaramo i o tome da uključimo i druge loptačke sportove.

Hoćete li nuditi i OTT uslugu, da mogu i korisnici u inozemstvu preuzeti signale?

- U Hrvatskoj će se moći gledati preko OTT-a, a razgovaramo s partnerima i u inozemstvu da se preko naše ili tuđih OTT platforni može gledati HNL jer velik je interes za našom ligom i u inozemstvu.

Hoćete li prenositi i utakmice nižih liga?

- Plan je određeni set prijenosa utakmica druge lige i futsala, ali treba nam pomoć klubova i saveza da poboljšaju infrastrukturu na tim lokacijama. Poput rasvjete i da omoguće kamerama pristup. Radimo na tome i odaziv je dobar.

Tko će raditi prijenos?

- Nismo još definirali.

 
index Instagram400x230 youtube