Uefa promijenila pravilo i ostavila hrvatskog prvaka bez izravnog plasmana u Ligu prvaka

UEFA je na nedavno održanom kongresu svojeg izvršnog odbora potvrdila da se će Liga prvaka od sezone 2024./2025. igrati u novom formatu.

U novoj Ligi prvaka igrat će 36 klubova, i to u zajedničkoj ligi. Svaki klub će u grupnoj fazi igrati deset utakmica (pet kod kuće i pet u gostima) protiv deset različitih protivnika, nakon čega će se odrediti poredak. Klubovi će uoči ždrijeba biti podijeljeni u četiri jakosne skupine.

Prvih osam ide izravno u osminu finala, a klubovi od 9. do 24. mjesta će razigravati za osam preostalih mjesta u nokaut-fazi.

Mjesta u Ligi prvaka i dalje će se popunjavati prema rezultatima u domaćem prvenstvu, broj sudionika iz najjačih europskih liga bit će povećan, a niže rangirani savezi imat će po jednog ili dva predstavnika, dok će se ostatak natjecanja popuniti kroz kvalifikacije i kroz tzv. “wild cardove”.

Uefa išla na ruku utemeljiteljima Superlige
U najavama promjena sustava objavljeno je da će se jedno mjesto dodijeliti prvaku s najvišim klupskim koeficijentom iz zemlje koja nema izravan plasman u Ligu prvaka, što je na početku sezone 2024./2025. vrlo lako mogao biti upravo Dinamo. Hrvatski prvak tako ne bi morao igrati kvalifikacije i dobio bi izravno mjesto u Ligi prvaka.

No, Uefa je nakon spomenute sjednice izbacila tu opciju te je tako išla na ruku klubovima koji su željeli formirati Superligu, a potencijalno smanjila šansu klubovima poput Dinama da izbore izravni plasman. Prema novoj odluci, dva mjesta dobit će klubovi s najvišim klupskim koeficijentom koji se nisu kvalificirali u skupine Lige prvaka, ali su ušli u kvalifikacije Lige prvaka ili Europa ligu ili Konferencijsku ligu.

U prijevodu, ta mjesta dobit će klubovi iz najjačih europskih liga s visokim koeficijentom poput, recimo, Rome ili nekog engleskog kluba koji se nije uspio ugurati u Ligu prvaka kao Arsenal ili Tottenham, piše Index.hr.

No, dobra vijest za Dinamo je da je Uefa odlučila povećati broj nacionalnih klubova koji će u Ligu prvaka ući kroz kvalifikacije. Umjesto dosadašnja četiri, iz dijela kvalifikacija za prvake će po novom formatu ući pet klubova. Za Dinamo je to dobro jer si je aktualni hrvatski prvak osigurao jako dobar koeficijent i status nositelja u svim kvalifikacijskim fazama, koji bi mogao zadržati do 2024. godine ne dogodi li mu se neki drastični pad.

Poslijednja izmjena danaPetak, 23 Travanj 2021 08:42
 
index Instagram400x230 youtube