Ljubuški i Grude se bude?: Ostaju li Širokobriježani nedodirljivi vladari nogometa u ŽZH?

Županijski nogometni savez Zapadnohercegovački uskoro će održati izbornu skupštinu.

Na njoj će izabrani članovi s područja gradova/općina birati novo rukovodstvo ŽNS ZH (predsjednika, dopredsjednika, Izvršni odbor..), koji je nositelj nogometa u Županiji Zapadnohercegovačkoj, kao i kandidate koji će biti delegirani za NS Federacije BiH i NS BiH.

Dosad su sve ključne pozicije ovog saveza, kao i onih u višim tijelima bh. nogometa koje pripadaju ovom savezu, bile 'rezervirane' za predstavnike Širokog Brijega, koji su, kako će to reći poznavatelji nogometnih prilika, još od vremena NS Herceg-Bosne i njegovog gašenja, nedodirljivi vladari nogometa u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

To potvrđuje i činjenica da su višemandatni predsjednik županijskog saveza Josip Bevanda, kao i član Izvršnog odbora Nogometnog Saveza BiH Dragan Soldo iz Širokog Brijega. Također, do izbora Solde 2016. dugogodišnji član Izvršnog odbora NS BiH bio je upravo Josip Bevanda.

Kad je riječ o drugim nogometnim sredinama u ŽZH i njihovim predstavnicima, iz Posušja su Vinko Begić, glavni tajnik ŽNS ZH i Branimir Oreč, član NS Federacije BiH u posljednja tri mandata, dok Ljubuški i Grude nemaju svoje predstavnike na bitnijim pozicijama bh. nogometa.

Podsjećamo, protiv ovakve prakse biranja i kadroviranja, odnosno centralizacije nogometa u ŽZH još su se 2014. godine otvoreno usprotivili predstavnici NK Sloga iz Ljubuškog, koja se u međuvremenu ugasila, na čelu s Miroslavom Rašićem, predloživši razriješenje dužnosti predsjednika Bevande. U Slogi su tada u obrazloženju naveli kako je dovedeno u pitanje postojanje ŽNS ZH zbog gašenja i istupanja klubova iz natjecanja te loše financijske situacije, smatravši kako je sve u županijskom savezu okrenuto boljitku jednog kluba - NK Široki Brijeg, dok ostali klubovi kopne i padaju sve dublje.

Inače, ovaj savez spada među najmanje u Federaciji BiH po broju klubova te jedini uz NS Bosansko-podrinjske županije nema dostupnu svoju mrežnu stranicu.

Izborna skupština ŽNS ZH održati će se 17. prosinca u Širokom Brijegu.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 01 Prosinac 2020 14:45
 
index Instagram400x230 youtube