Ljubušak Dragan Burić osvojio šahovski turnir u Međugorju

Ljubušak Dragan Burić osvojio je jučer šahovski turnir koji je održan u sportskom centru na Krstinama u Međugorju.

Bio je to turnir koji je održan u sklopu „Dana berbe grožđa Brotnjo“, igralo se sedam kola uz tempo igre od 10 minuta po igraču, a Dragan je na kraju bio najbolji u konkurenciji od 12 igrača.

Inače, Dragan je član Šahovskog kluba Brotnjo, gdje grupa entuzijasta pokušava popularizirati šah, a on nije jedini zaljubljenik u šah iz Ljubuškog koji je u susjednom Brotnju našao utočište budući da u Ljubuškom nema šahovskog kluba.

Tu je i Ante Jurković iz Zvirića, ali i Ljubušak Alen Buntić koji kao trener već par godina radi s djecom u Šahovskom klubu Brotnjo.

Upravo djeca iz Šahovskog kluba Brotnjo ostvaruju zavidne rezultate, a i na današnjem turniru gdje su u istoj konkurenciji igrali kadeti i seniori mogli smo vidjeti mlade članove Šahovskog kluba Brotnjo kako matiraju puno starije igrače od sebe.

Glavna mlada nada Šahovskog kluba Brotnjo je Borna Pehar koji je prošle godine postao prvak BiH u kategoriji do 10 godina, išao je i na Europsko prvenstvo, a njegov otac Ivan nam ponosno pokazuje videozapise s Eura i govori kako je Borna nanizao niz uspjeha na raznim turnirima diljem regije.

Bornin otac nam ukazuje na jednu zanimljivost, kaže nam kako je Borna jedan od rijetkih Hercegovaca koji je osvojio državno prvenstvo BiH - uglavnom državna prvenstva osvajaju djeca iz Bosne gdje se više radi s djecom.

Međutim, djeca iz Šahovskog kluba Brotnjo u posljednje vrijeme prave sjajne rezultate, što ukazuje na dobar trend.

Uz Bornu koji je u svojoj konkurenciji najbolji u državi, a koji se već vrlo dobro nosi i sa igračima puno starijim od sebe, velika mlada nada Brotnja je i Ana Ostojić koja je bila četvrta na državnom prvenstvu do 10 godina.

Više puta je osvajala prvenstvo Herceg Bosne u mlađim kategorijama, a da je opasna i po starije igrače vidjeli smo danas u prvom kolu kada je matirala jednog seniora.

Danas smo mogli primijetiti kako i mlada Mihaela Buntić pruža vrlo dobre šahovske partije. I Mihaela nam se pohvalila kako ima jedno osvojeno prvenstvo Herceg Bosne.

Predsjednik Šahovskog kluba Brotnjo Dragan Prskalo nam kaže kako ima dosta talentirane djece te im samo treba pružiti priliku.

„U svemu tome treba istaknuti i značaj Ivana Grgića koji je bio inicijator osnivanja kluba i dugo godina je vodio klub. Radio je s djecom, organizirao turnire po školama, da bi kasnije kada su se uključili i neki mlađi u našem klubu počeli još intenzivnije raditi s djecom. Pokrenuli smo školu šaha koja radi već četiri godine, gdje tri puta tjedno organiziramo treninge s djecom. Organiziramo šahovske sekcije po školama i razne turnire. Treba istaknuti ipak da je Ivan Grgić bio inicijator svega toga i davao je puno sebe dok se nije morao povući zbog zdravstvenih problema. Dao je svoj doprinos svim ovim rezultatima koje oni sada postižu“, kaže nam Prskalo.

On dodaje kako se danas posebno trude unaprijediti rad s djecom.

„Trudimo se da ih vodimo na druga natjecanja i da ovdje u općini Čitluk organiziramo natjecanja. Normalno, njihov rad i zalaganje dolaze do izražaja, uz iskustvo trenera. S našom djecom radi i gospodin Vitomir Arapović koji je intermajstor, a tu je i gospodin Alen Buntić koji je također školovani igrač i puno daje doprinosa za razvoj rada s djecom“, kaže Prskalo.

Tajnik Šahovskog kluba kluba Željko Ostojić, inače otac male Ane, kaže kako bi bilo dobro da se šah uvede u škole.

„Već postoje neke inicijative u BiH da se šah uvede u škole. Kada bi se to uvelo, to bi bilo puno masovnije i šah bi napredovao. Šah ima puno prednosti u odnosu na neke druge sportove. Pored toga što drugi sportovi razvijaju neke fizičke aktivnosti, mislim da šah razvija mentalne sposobnosti kod djece i usađuje im neki oblik koncentracije. Nije čudno da djeca koja igraju šah ostvaruju dobre rezultate u područjima kao što su matematika i fizika“, kaže Ostojić.

 
index Instagram400x230 youtube