Bh. nogomet još će sačekati na sudionika UEFA-inih skupina… ali približavamo se

Navijači Sarajeva su se nadali, svi u BiH koji iole prate nogomet gajili su možda barem malu nadu da Bordo momci mogu protiv Celtica, da mogu uskočiti u skupine Europske lige i tako kreirati trenutak za pamćenje, za sebe, za bh. nogomet.

Nije se dogodilo, ali ostaje snažan dojam da se moglo dogoditi, ostaje dojam da napreduje prema Europi, posebno ako u konkets ubacimo i hrabar nastup Zrinjskog, piše Dnevni list.

Sarajevo će ostati brojci pet. Pet plasmana u kvalifikacijski play off UEFA-inih eurokupova. Tako blizu, a tako daleko. I ovog se puta to može ustvrditi, s tim da je rezultatski zaista bilo blizu. U toj jednoj korona – utakmici na Bilinom polju Celtic je slavio minimalno, pogotkom u 70. minuti nakon što je Edouard pospremio odbijanac. I to je bilo to. Taj jedan presudni detalj.

Alibi koji to nije

Sigurno da smo skoro većim dijelom utakmice dosta dobro igrali u fazi obrane, čekali smo otvorene situacije i imali smo ih dvije u prvom poluvremenu. Presudio je jedan gol, taj jedan trenutak, to je odlučilo utakmicu, konstatirao je nakon minimalnog poraza šef Bordo tima Vinko Marinović koji se uhvatio alibija kojeg je zapravo sa svakim pravom mogao istaknuti, čak se i pohvaliti s njim.

Oni su fizički dominantna ekipa, nije lako iznijeti 90 minuta protiv takvog protivnika. Celtic je ipak jedan nivo iznad našeg. Mi jesmo htjeli biti hrabriji, ali pitao se i protivnik, naglasio je šef struke bh. prvaka koji se zaista ovog ljeta pokazao u jednom vedrom svjetlu, u vedrijem nego prošle sezone, kada mu je Celtic u dvije utakmice zabio pet, a primio dva komada.
Najprije je Bordo tim na početku kampanje u Ligi prvaka na gostovanju izbacio velški Connah's Quay kojeg je srušio s 2:0. Zatim je poprilično nesretno ispao na strani protiv Dinama iz Bresta (1:2), Sarajlije su se uzaludno žalile na suđenje, da bi u 3. kolu kvalifikacija za Europsku ligu u Zenici s 2:1 bili bolji od podgoričke Budućnosti. Dakle, dobili su koga su ‘morali’, malo je nedostajalo da i u Bjelorusiji odrade bolji posao, pa su kada su opet, peti puta, ušli u UEFA-in play off, ambicije naglo porasle – u smislu da su i protiv snažno favoriziranog Celtica vidjeli svoju šansu i do kraja se borili za nju. Tako se napreduje, tako će jednog dana doći i taj prvi, famozni plasman nekog bh. kluba u skupine.

Poraz koji je ohrabrio

Da, Sarajevo je vodilo svoju kampanju, neovisno od tri ostala bh. predstavnika, ali nekako je ostao snažan dojam da je u jednom krupnom kadru i hrabar, europski Zrinjskog pomogao – Bordo timu, ali i stvaranju jedne ljepše slike o našima u Europi.

Jer Mostarci su opet, treću sezonu zaredom, odradili tri europske runde, a nakon što su prošle sezone senzacionalno izbacili Utrecht, ove su došli na korak još veće senzacije. Najprije su na startu kampanje u Europskoj ligi lako srušili luksemburški Differdange (3:0), nakon toga su na neugodnom gostovanju u Ljubljani, u jednom maratonskom meču, stali na rep Olimpiji (3:2), da bi u Nikoziji na konopcima imali APOEL – kao i Celtic, stalnog sudionika skupina. Nakon 2:2 poslije produžetaka, Mostarci ipak nisu bili dovoljno spretni s bijele točke, ali kao i Sarajlije, ostavili su snažan dojam da su bili blizu, da su odlučno krenuli po svoju priliku. A učinili su to nakon što su u dvije prethodne runde odgovorno shvatili ulogu favorita koju im je donijela pozicija nositelja u ždrijebu – vrlo, vrlo važan detalj, posebno sa stajališta da je Željezničar kao nepostavljeni u ždrijebu Europske lige odmah na prvom koraku protiv sebe dobio Maccabi, uz to, zbog korone dva puta putovao u Izrael radi jedne utakmice.

Generalno, nastupi Borca i Željezničara nisu bili tako ohrabrujući, ali mora se priznati da su i jedni i drugi protiv sebe imali nes(p)retne okolnosti i rivale protiv kojih se teško moglo puno bolje. Borac je u drugoj rundi poražen kod kuće od Rio Avea, Portugalaca koji su nakon toga u borbi za skupine na penale izbačeni od strane jednog Milana.

U ponedjeljak u međusobnom derbiju

I u Sarajevu i u Zrinjskom imaju za čime žaliti nakon netom završene europske sezone za naše klubove. Ali ni jedni ni drugi ne mogu si prigovoriti da nisu dali sve od sebe, a to je vrlo važno – radi samopouzdanja, radi budućih kampanja. Kampanja u koje će i jedni i drugi ući sa jačim euro-koeficijentom. Zrinjski je drugim uzastopnim plasmanom u treće kolo kvalifikacija za Europsku ligu opet povećao svoj koeficijent, sa 6.250 na 8.000, Sarajevo je sada na brojci 6.250, slijede Željezničar (3.000), Široki Brijeg (2.750).

A do neke slijedeće prilike da opet jedne i druge gledamo u završnicama euro-kvalifikacija, vidjet ćemo što su Zrinjski i Sarajevo spremni ponuditi u međusobnom obračunu. Upravo ih u 10. kolu Premijer lige očekuje međusobni derbi, u utakmici koja će se Pod Bijelim brijegom igrati u ponedjeljak od 18 sati. Krema bh. nogometa naći će se na jednom travnjaku… i možda prvi tim koji će se plasirati u UEFA-ine skupine. Kad-tad.

Poslijednja izmjena danaSubota, 03 Listopad 2020 18:12
 
index Instagram400x230 youtube