Proslavljeni bh. košarkaš čestitao početak ramazana uz sliku Poglavnikove džamije

Vjernici muslimani na razne su načine obilježili ulazak u mjesec ramazan, a vrlo popularno je to bilo učiniti putem društvenih mreža.

Najbolji bosanskohercegovački košarkaš i zvijezda Portland Trail Blazersa Jusuf Nurkić objavio je fotografiju džamije u Zagrebu iz vremena Nezavisne Države Hrvatske.

Nurkić je na Twitteru objavio fotografiju tadašnje Džamije poglavnika Ante Pavelića, uz kratak komentar u kojem navodi vrijeme fotografiranja i lokaciju impozantnog objekta, piše Jutarnji list.

Inače, 1941. je dr. Ante Pavelić odlučio preurediti Dom likovnih umjetnosti u džamiju.

Poslije drugoga svjetskog rata džamiju je komunistički režim srušio, a ispred nje je obješen prvi zagrebački muftija Ismet ef. Muftić. Trg na kojem je bila nova, komunisti su preimenovali u Trg žrtava fašizma.

Komunisti su konfiscirali skupocjene tepihe iz džamije koji su završili u prostorijama Izvršnog vijeća NR Hrvatske, dakle vlade komunističke Hrvatske. Poslije su svi tepisi (serdžade) i ćilimi su zatim preneseni u dvorac maršala Tita na otok Brijune - i oni danas ukrašavaju salone za prijam gostiju. Prenamjena u Muzej narodnog oslobođanja završena je 1949. godine. Muslimanima je dan natrag prostor u Tomašićevoj, ali ne i traženi inventar džamije. Komunisti su ga zaplijenili pod optužbom "da ga je državnim novcem kupio ratni zločinac Pavelić", ali nije ime smetalo oteti privatnu imovinu i držati je u svojim prostorijama.

 
index Instagram400x230 youtube