Razgovor s povodom - Mirjana Mišetić, bivša rukometašica Izviđača

Na svojevrsni Božićno-novogodišnji samit rukometašica i rukometaša u Ljubuškom, koji igraju diljem Europe, stigla je i Mirjana Mišetić koja trenutačno igra u Njemačkoj.

U zanimljivoj rukometnoj ispovijesti  Mirjana koju smo zatekli u društvu tri bivše suigračice koje su nakon udaje „batalile“ loptu, iz svoje perspektive kaže:

„Trenutno nastupam za HSC Apolda iz jednog manjeg gradića u blizini Leipzig u Istočnoj Njemačkoj. U Njemačku sam otišla 2018. godine, odmah po završetku magisterija na studiju kineziologije u Mostaru. Nisam otišla na slijepo nego na poziv Željane Primorac iz Vrgorca, u Hrvatskoj, bivše rukometašice. Klub se zvao Baden Wurttemberg i bio je također član četvrte njemačke lige. Prema našim poimanjima – četvrta liga nije Bog zna što, međutim u Njemačkoj nije tako, i u klubovima četvrte lige sve je puno sređenije i ne može se usporediti s prilikama u našem rukometu“, ističe Mirjana, te nastavlja:
 
„Naravno, nisam znala što me čeka. Presudio je moj otac koji mi je rekao – ako ti se ne svidi ti se vrati kući. Meni se očito svidjelo ha, ha, ha… Cilj mi je bio da uz rukomet, stvorim mogućnosti za rad u struci. U Baden Wurttembergu sam provela tri sezone, a onda sam prihvatila poziv mog sadašnje kluba. To mi je odgovaralo jer to jači i bolji klub s ambicijom da se plasira u viši rang. Novi klub mi je osigurao posao. Nije sve to lako uskladiti primjerice radim ujutro od sedam i trideset do šesnaest sati, a onda su treninzi od 18 ili 19 sati zavisno od dana, tri puta tjedno. Uz to pohađam i tečaj njemačkog jezika, kako bi se osposobila za posao u struci. Pored mene klub je angažirao dvije igračice iz Češke i jednu iz Slovačke. Jesenas nismo imali sreće dvije važne igračice su se ozlijedile tako da smo tek šesti u ligi od 12 klubova, pa je teško da u ovoj sezoni možemo ispuniti ambicije i plasirati se u viši rang.
 
-Na upit jesu li igračice u četvrtoj ligi plaćene Mirjana nastavlja?
 
-Jesu, imamo stalna uredna primanja, možda bi se s tim moglo i nekako životariti, ali ja sam željela raditi. Puno sam zadovoljnija u ovom nego u bivšem klubu, imali smo peh tih ozljeda, ali nitko ne dramatizira situaciju. S druge strane ja imam planove preko ministarstva sporta osposobiti se za rad u struci. Klub me u tome podržava, a profesori tjelesnog u Njemačkoj su traženo zanimanjem. Možda mi se posreći da i prije završnog stručnog ispita počnem raditi u školi.
 
Valja reći da je Mirjanina karijera od početka bila zanimljiva.
 
„Počela sam kasno s 14 godina 2007., prije toga trenirala sam tenis pa odbojku. Za rukomet sam se odlučila nakon gledanja utakmice između BiH i Hrvatske u Ljubuškom, naravno muških selekcija. Osjetila sam neki zov i prešla među rukometašice. Poslije samo dva mjeseca treniranja zaigrala sam za Ljubuški, kako se tada ženska ekipa Izviđača zvala. Prvi trener bio mi je prof. Zvonko Herceg. Počela sam na desnom krilu, zatim sam igrala pivota, a kasnije po potrebi i na vanjski pozicijama. Kada sam 2012. upisala studij prešla sam u Zrinjski tamo sam igrala tri sezone, a onda se teško ozlijedila na prijateljskoj utakmici protiv tada jake Katarine. Slijedila je operacija u Zagrebu kod doktora Mladena Miškulina, koji mi je uspio „sastaviti“ rame, a potom dugi oporavak. Stanovala sam kod tetke, u Zagrebu, i pet mjeseci svaki dan išla na terapije u bolnicu Sveti Duh. Tog vremena se nerado sjećam, bilo je jako bolno, mučno i teško zbog izgubljene godine studija i društva…
 
Međutim, Mirjana je nastavila dalje kad je za trenericu u Ljubuški došla Kornelije Klinac ponovo je zaigrala za matični klub dvije sezone „vozarila“, odnosno studirala u Mostaru i igrala u Ljubuškom. Po završetku studija digla je sidro.
 
„Oproštaj je bio jako lijep, u Grudama smo osvojile Kup Bosne i Hercegovine“, naglašava na koncu Mirjana. 
   
Umjesto zaključka možemo konstatirati da će poslovično borbena Mirjana uspjeti ostvariti cilj i postati profesorica u Njemačkoj. Samo tko će trenirati mlađe naraštaje ljubuških rukometašica?
Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 29 Prosinac 2022 23:10
 
index Instagram400x230 youtube