David Mandić: Puno je novih igrača, dosta je promjena, nismo pesimisti...

Kada je 2019. u Njemačkoj upao na velika vrata u reprezentaciju, Manda više nije izašao iz najboljeg sastava.

U međuvremenu je postao kapetan PPD Zagreba, potpisao bogatiji ugovor za njemački Melsungen u kojem će igrati od sljedeće sezone. Ali nije mu lako pao poraz od Rusa u pripremnom susretu u Osijeku…

– Pa dobro, pokušam se ne nervirati i dati sve od sebe, makar se teško mirim s porazima, čak i u prijateljskim utakmicama. Nismo bili dobri u obrani, a od obrane počinje svaka igra i to je ključni problem. Ako zabiješ 25, a primiš 26 nisi ništa napravio, to je važno. Uglavnom, to ćemo morati promijeniti i biti drugačiji, jer ovako će nam biti jako jako teško u Mađarskoj. Puno je novih igrača, dosta je promjena, nismo pesimisti, ali svima je jasno da bez promjena nećemo moći puno bolje.

Posebno zbog društva u Szegedu.

– To sigurno. Recimo, Francuzi su u prijateljskom susretu Njemačkoj zabili 34 gola, a ne smije im se dati prilika jer oni to ne propuštaju kazniti. Mislim da je i Srbija s Geronom na toj razini i da i tu treba biti jako oprezan. Nama su Rusi radili probleme na ovaj način, makar svaka čast Rusima koji su dobra selekcija, pa je samo za pretpostaviti kakvi bi mogli biti Francuzi.

Svi imaju probleme

Što promijeniti uopće?

– Mislim da je ključna stvar da nam se vrate Mamić, Duvnjak i Cindrić jer s njima to izgleda sasvim dugačije. No, situacija je neizvjesna i ne znam koliko će koji uopće biti u stanju odigrati na svojoj razini, Mamić nakon ozljede, Duvnjak i Cindrić nakon korone. Ni tu nije ista stvar jer je Cindra drukčiji tip igrača i sigurno da će neigranje više traga ostaviti na Duvnjaku. No, što je tu je, i drugi imaju problema pa nećemo ni mi koristiti svoje kao alibi.

Obrana je važna, a zašto valjda je najbolji primjer Zagreb ove sezone?

– Istina, imamo iskusne igrače, ali tek povratkom Srne koji ih je “podebljao” smo dobili ono što smo željeli. Dugo se to gradilo, nije došlo preko noći. A s tim su ti opet vezani vratari koji uz dobru obranu brane bolje, daju ti važne obrane i onda uspiješ pobjeđivati. Dakle, zaključno, moramo se bitno popraviti u ovih nekoliko dana dok sa strepnjom očekujem PCR testove za ono što nas čeka u Mađarskoj.

Lijeva krila su nam u ovom trenutku jači dio reprezentacije?

– Mislim da je dobro, da i Miha i ja odrađujemo svoje role dobro i da se, to je najvažnije, to vidi na terenu. Imamo nekoliko dana za popravak i onda ćemo krenuti u Mađarsku.

Prognoza?

– Rekao sam, teško je prognozirati jer su problemi takvi kakvi su. No, u suštini u odnosu Rusiju morat ćemo se puno, puno popraviti, jer će nam u protivnom biti jako teško.
Smeta neizvjesnost

Gledali su Francuze protiv Njemačke u nedjelju?

– Jesmo kratko i to je ono što smo prije znali. Iskusna su momčad, a makar nema nekih dosad važnih igrača svaka rezerva je na vrhunskoj razini. Oni u prijateljskim utakmicama rijetko pokazuju sve i daju maksimum i nema dvojbe da će biti kao i uvijek veliki protivnik za nas.

Smeta li vas neizvjesnost oko korone?

– Naravno da smeta, ali iz te kože ne možemo, pokušavamo se držati dogovora i činimo sve da situacija bude pod kontrolom. I nadamo se da će sve kada bude trebalo biti u najboljem redu.U Osijeku su nakon utakmica s Rusima ostali treninzi, puno se gleda video, analiziraju se situacije i čini sve da na startu u Szegedu budemo kakvi želimo biti.

OSOBNI KARTON

– Rođen 14. IX. 1997. u Ljubuškom

– Lijevo krilo, 187 cm/87 kg

– Za matični Izviđač igrao od 2013. do 2018.

– U PPD Zagrebu od 2018. godine

– Od sljedeće sezone u Melsungenu

– Zabio 133 gola u Ligi prvaka (četvrta sezona)

– Osvojio zlato na Mediteranskim igrama 2018.

– Nastupio na svjetskim prvenstvima 2019. i 2021.

– Osvojiio srebro na Euru 2020.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 12 Siječanj 2022 10:42
 
index Instagram400x230 youtube