Mirko Herceg: Kod Obrvana se osjećam bolje i slobodnije

Jedan od igrača čiji se status promijenio otkad je na klupu rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine stigao izbornik Ivica Obrvan, je lijevi bek mađarskog Gyongzosa, Mirko Herceg (29).

Veće povjerenje

Ljubušak je prethodnih godina bio član A tima BiH, dio naše ekspedicije na Europskom prvenstvu u Norveškoj prošle godine, ali bez značajnije uloge u timu. Sve se to promijenilo u samo jednom tjednu rada sa Obrvanom i utakmici kvalifikacija za EP u Mađarskoj i Slovačkoj 2022. godine sa Austrijom koju smo dobili 27:21.

 – Svi su vidjeli razliku. Da tako kažem, dosad sam bio tu, a nisam bio tu. Dobio sam više povjerenja kod Obrvana što se tiče minutaže i nadam se da sam ga opravdao. Osjećam se bolje i slobodnije, kaže Mirko Herceg koji je zabio 3 gola u tom meču, a uslijed izostanaka igrača bio Obrvanovo rješenje na lijevoj i desnoj bekovskoj strani.

 – Uvijek može bolje, ali kako je dosad bilo, zadovoljan sam prikazanom igrom. Imali smo nesreću da su nam se pored Dejana Malinovića povrijedila druga dvojica igrača na desnom beku pa sam u dogovoru s izbornikom pokrio tu desnu stranu kad je Malinović odmarao. Ali sam igrao i lijevo, tako da sam zadovoljan svojom igrom.

Bolja slika

Reprezentacija je prikazala sasvim drugu igru u odnosu na Estoniju.

 – Svi su na okupljanje došli svjesni koliko nam ta utakmica znači. Cijeli tjedan se super radilo, izbornik je htio uvesti promjene, prvenstveno u obrani i tranziciji u napad. Mislim da smo dobro usvojili neke ideje. Ima prostora za napredak, pogotovo u igri u napadu. Ipak pokazali smo da imamo dovoljan broj igrača za rotirati se i držati visok nivo igre čitavu utakmice, smatra Herceg.

Koje su konkretno promjene koje je donio novi izbornik?

 – Mislim da je razlika u tome što je svaki igrač znao svoj zadatak. Svi su se držali tog svog zadatka i čitava slika tima je izgledala puno bolje. Sa dobrom obranom i bržom tranzicijom se možemo nositi sa bilo kojom reprezentacijom. Ima iskusnijih i mlađih igrača, ali veseli to da svi mogu dati neki svoj doprinos, kaže Ljubušak.

U prvom dijelu meča smo opet imali pad pa su Austrijanci mini serijom stigli do izjednačenja.

 – Bilo je dosad padova u igri, ali nismo nalazili način da se izvučemo. Ovoga puta smo u drugom dijelu odigrali super obranu. Kad tako igraš obranu, onda možeš dozvoliti i neke greške u napadu. Moramo svoju igru temeljiti prvenstveno na obrani, ističe Herceg.

Kvalifikacije ćemo zaključiti utakmicama sa Njemačkom (29. 4.) i Austrijom (2. 5.).

 – Izbornik nam je odmah poslije utakmice u Bugojnu rekao da se opet moramo koncentrirati na Austriju, a protiv Nijemaca se probati pokazati u što boljem svjetlu. Nije nimalo neizvedivo da u Grazu osiguramo svoj plasman na EP, zaključio je Mirko Herceg.

Prelazi u Csurgo

Herceg je trenutno najbolji strijelac Gyongzosa i u Top 10 strijelaca mađarske lige. Na ljeto prelazi u Csurgo, nešto ambiciozniji klub u istoj ligi, za koji je potpisao ugovor na dvije godine.

 – Ovdje sam treću godinu, dobro igram i zadovoljan sam, ali sam dobio tu ponudu za klub koji se planira boriti za Europu. Prihvatio sam pa ćemo vidjeti šta ćemo napraviti. Ove sezone svi čekaju samo da se ovo završi, prvenstvo je isjeckano radi puno pauziranja zbog korone, govori Herceg.

Hamidović ga mijenja

Umjesto njega u Gyongzos na poziciju lijevog beka dolazi Dino Hamidović, još jedan reprezentativac BiH koji je dosad nastupao za slovenski Trimo iz Trebnja.

 – Mislim da je to dobra opcija za njega, igrat će i to će mu pasati. Liga je dobra, dva kluba, Veszprem i Szeged, su nedodirljivi, ostali su tu negdje.

 
index Instagram400x230 youtube