Razgovor s povodom: Damir Vučić, trener lidera na ljestvici Druge lige Jug NS FBiH

Istaknuto Razgovor s povodom: Damir Vučić, trener lidera na ljestvici Druge lige Jug NS FBiH

Nakon dva odigrana kola u Drugoj ligi FBiH - skupina jug NK Ljubuški se nalazi na prvom mjestu, a već sutra u Ljubuški dolazi HNK Tomislav i to je prigoda da se domaćini učvrste na vodećoj poziciji.

Utakmica je na rasporedu 4. rujna s početkom u 16:30 sati, a igra se na stadionu Babovac bez nazočnosti gledatelja uz osiguran livestream prijenos.

O samom početku priprema za novu sezonu, radu u klubu, samoj momčad i planovima u budućnosti, uoči utakmice protiv HNK Tomislav razgovarali smo s prvim čovjekom struke u klubu Damirom Vučićem.

NK Ljubuški je nakon Covid 19 krize krenuo sa radom još u mjesecu lipnju. Natjecanje je počelo 23.08.2010. Pripremni period nešto manje od dva mjeseca. Kako ocjenjujete rad u pripremnom periodu i kako ste koncipirali aktivnosti kada se uzme u obzir nenadano velika pauza koju je izazvala pandemijska kriza?

Pripremni period smo započeli krajem lipnja iz dva razloga. Prvi razlog je da zadovoljimo metodološku kvantifikaciju rada a drugi razlog je nogometna reaktivacija i adaptacija nakon pandemijske pauze.Uvodni dio smo iskoristili da se pozabavimo mega-principima modela igre i da ih adekvatno prezentiramo mlađim igračima koji su se priključili prvoj momčadi i nekolicini novih igrača koji su pristupili našoj momčadi. Nakon toga je uslijedio period koji smo aktivno i intenzivno iskoristili na prakticiranje usvojenih informacija tj. odigravanju pripremnih utakmica. Nakon toga smo napravili sveobuhvatnu analizu koja nam je pokazala nekoliko nedostataka sa kojima smo se morali pozabaviti do kraja pripremnog perioda da bi bili spremni za natjecateljske izazove. Sami finiš pripremnog perioda smo iskoristili za par aplikacijskih utakmica koje su nam poslužile za priliku da poradimo na nedostatcima i da kvalitetno uđemo u natjecanje.

Natjecanje u Drugoj ligi NSFBiH skupina jug je krenulo 23.08. no međutim odmah nakon prvog kola je uslijedilo i prvo kolo Kup natjecanja NF FBiH koje je donijelo gostovanje u Neumu a volja ždrijeba Druge lige je sastavila ista dva takmaca NK Ljubuški i HNK Neum tri dana poslije u prvenstvu. Intenzivan i zahtijevan start natjecanja, s obzirom da je HNK Neum najavio kandidaturu za osvajanje prvog mjesta i plasman u 1.Ligu NS FBIH?

Pripremne utakmice su pokazale da momčad NK Ljubuški ima zavidnu kvalitetu, no međutim svi u Klubu imamo svijest da se ta kvaliteta mora prezentirati i potvrditi u natjecateljskim utakmicama. Teško je provoditi razvojni program rada i ujedno tražiti natjecateljsku moć od momčadi. Veliki izazov u našem radu je bio kako usvojene razvojne informacije pretvoriti u natjecateljski rezultat. NK Ljubuški u svojoj momčadi ima nekolicinu iskusnijih igrača koji su svojim pristupom treningu i kvalitetnom izvedbom podigli kvalitetu treninga na visoku razinu u odnosu na amaterski nogomet. Takav pristup je dao priliku svim mlađim igračima da shvate samu bit kompeticije i konkurencije u momčadi i da sa manje pritiska pokažu svoj kreativni potencijal i nametnu se za svoje mjesto u momčadi. Takav pristup nam je omogućio da imamo jasnu sliku o kvaliteti u momčadi i da odaberemo najkvalitetnije pojedince za utakmice. Rezultat protiv Gruda u 1.kolu i protiv HNK Neuma u kupu i prvenstvu je bio slijed dobrog rada i kvalitetnih odnosa u momčadi.

Kada smo već kod momčadi, čini se da je Ljubuški konačno dobio nogometnu momčad sa pravim Ljubuškim „štihom“ reklo bi se domaćim proizvodom?

Ljubuški nogomet je tijekom zadnja dva desetljeća imao velikih turbulencija, a zajednički nazivnik svim problemima je bio mali broj domaćeg nogometnog kadra u kreiranim natjecateljskim momčadima. Ne bi se moglo reći da je uvijek bio nedostatak kvalitetnih igrača, nego više nedostatak povjerenja u kvalitetu igrača koji su svoj put tražili kroz mlađe dobne kategorije Ljubuških klubova. NK Ljubuški je svojim strateškim opredjeljenjem otvorio mogućnost svim kvalitetnim igračima prije svega sa područja Ljubuškog, koji svoj nogometni razvoj vide kroz našu metodologiju da prezentiraju svoj potencijal u našem klubu i da doprinesu ostvarivanju svojih i klupskih ambicija i interesa. Uz nogometne „titane“ Markića, Miljenka i Tomu Bošnjaka koji su uz svoje igračke kvalitete pokazali visoku razinu razumijevanja procesa i karakterno utjecali na sve ostale igrače kao pravi sportaši, tu je plejada sjajnih nogometnih imena, Granić, Lauc, Brkić, Vištica, Pero Puljić koji su svoj nogometni razvojni put proveli u Ljubuškom i svojim igrama pišu sjajne stranice Ljubuške nogometne povijesti. Da je NK Ljubuški poželjna destinacija za razvoj i afirmaciju mladih igrača pokazali su Ivan i Karlo Buhač i slijedom toga u svojim redovima imamo Iličića, Pušića, Ljubića, Ćužu, Bencuna i Džidu iz nama susjednih općina koji su sjajan suplement našoj momčadi. Da se Ljubuški ne treba brinuti za svoju nogometnu budućnost pokazuju prije svega imena Gabrijela Puljića, Luke, Filipa i Jakova Bebeka, Luke Noah Šimića, Ivana Zelića, Šošića, Biške i Miletića a posebice veseli povratak u naše redove igrača kao što je Luka Nižić povratnik iz NK Dinama Zagreb, Renato Perić iz HŠK Zrinjski i Leo Granić iz NK Široki Brijeg, i pristupanje Mate Pehara velikana Premijer ligaških terena našoj momčadi. Veseli činjenica da je većina igrača mlađa od 21 godinu što predstavlja sjajan temelj za napredak i kreiranje dugoročno stabilne momčadi NK Ljubuškog.

Gore navedeni igrački kadar treba adekvatnu organizacijsku skrb. Koliko je Ljubuški nogomet danas spreman za takav izazov?

NK Ljubuški je organizacijski regeneriran na svim pozicijama i to je bio pokretač uspjeha koji je postignut u ovako kratkom vremenu. Slijedili smo dobro nam poznatu izjavu“ Ne možeš činiti iste stvari a očekivati različite ishode“. Pokretačku energiju Kluba čini UO na čelu sa gosp. Tihomirom Kvesićem. Tim koji je odabrao je tim čistih odnosa i racionalne ambicije. Rezultat tima koji vodi Klub je jasno vidljiv u svim segmentima djelovanja Kluba, počevši od vizualnog identiteta, marketinga i odnosa sa javnošću do natjecateljskog rezultata. Bitna značajka ovog tima ljudi je ulaganje u znanje kao temeljni resurs koji je potreban za održavanje procesa na visokoj razini. Klub je nakon dugo vremena pronašao u svom rosteru pravog sportskog operativca u osobi Branka Zadre koji je temeljna operativna poluga Kluba. Stava smo da je ovo još početak našeg sustavnog rada i u potrazi smo za još kvalitetnih sportskih radnika entuzijasta koji mogu svoje potencijale unijeti u razvojne projekte našeg Kluba.

Kada kažete da Klub ulaže u znanje i da je to temeljni resurs, koliko ulaganja je usmjereno na rad sa mlađim dobnim kategorijama i kakva je budućnost Ljubuškog nogometa kada se gledaju mlađe dobne kategorije?

Da budem iskren Klub se u tom dijelu suočio sa najvećim izazovom u svom radu. Razvoj i edukacija mladih nogometaša je nespojiva sa tehno-menagerskim pristupom i korištenjem resursa mladih nogometaša za samopromociju trenera i vrednovanja procesa kroz članarine. OK … članarina je moderni fenomen bez kojega klubovi teško funkcioniraju ali je klub dužan u protuvrijednosti pružiti adekvatnu uslugu u znanju i kontroli procesa. NK Ljubuški je rješavanje ovoga problema podijelio u nekoliko faza i iznimno je važno strpljenje i kvalitetne odluke koje treba donijeti da bi se proces „izliječio“. Prije svega Ljubuški nogomet još uvijek je u epicentru recidiva bliske nogometne prošlosti i slijedom toga nema sve natjecateljske momčadi u mlađim dobnim kategorijama. Da to nije jedini problem koji nam se javlja kao nuspojava, pokazuje činjenica da još uvijek trpimo poradi odlazaka mladih igrača, većinom dječaka u dobi 7-10 godina u susjedne nogometne sredine. Prva faza našeg oporavka je bila ulaganje u postojeći trenerski kadar koji je slijedom skorašnjih događanja preuzeo edukaciju nogometaša u mlađim dobnim kategorijama NK Ljubuškog. Slijedom toga kao odgovorna organizacija Klub je financirao edukaciju svojih trenera za stjecanje nogometnih licenca koje su potrebne da bi treneri dobili zvanje nogometnih edukatora. Nakon sveobuhvatne analize uvidjeli smo određene pogreške i slijedom toga ćemo napraviti stanovite kadrovske promjene. Drugu fazu smo počeli tijekom pripremnog perioda ove sezone a to je priprema za kreiranje juniorske momčadi koja zapravo treba biti temeljni dril za ulazak prvu momčad. I posljednja faza je povratak svih momčadi mlađih dobnih kategorija u regionalne i savezne razine natjecanja.

Spomenuli ste ambicije Kluba, mogu li se one jasno definirati kao ulazak u veći rang natjecanja ili je to ipak malo složenija priča?

Nogometni Klub je po svojoj prirodi prije svega edukacijska organizacija koja ima za cilj organizaciju i provedbu aktivnosti svekolike edukacije nogometaša. Sukladno svim faktorima (kvalitativnim i kvantitativnim ) koji definiraju očekivanja, UO je jasno definirao ambicije, pokrenuo procese i napravio vremenski rok za ostvarivanje svih zadatih ciljeva. Temeljna ambicija je stabilizacija klupske infrastrukture, što predstavlja upravljačko i operativno vodstvo kluba. Taj proces još traje a dosadašnji rezultati su vidljivi, mada imamo svijest o tome da je još puno posla pred nama kada je u pitanju ovaj segment. Natjecateljske ambicije su definirane i one streme prema maksimalnim sportskim dometima sukladno kvaliteti koju imamo. Natjecateljska ambicija nije patološka nego je realna i u skladu je sa svim ostalim klupskim potencijalima. Najzahtjevniji i najduži proces od kojeg najviše očekujemo je stabilizacija škole nogometa u svim svojim segmentima i tu je pred nama najveći posao i svjesni smo težine i važnosti tog zadatka.

I konačno kada sagledamo sve do sada rečeno, teško je da bez podrške lokalne zajednice jedan ovakav dugoročni projekt može ostvariti zadane ciljeve i ambicije?

Dugo vremena lokalna zajednica nije imala povjerenja u procese koji su se odvijali na Babovcu. Povjerenje se samo može steći kvalitetnim radom i transparentnim odnosima. NK Ljubuški je pokrenuo revitalizirajući proces u svim segmentima koji se tiče nogometa u Ljubuškom i to nije ostalo nezapaženo i u širim okvirima. Podrška ureda Gradonačelnika i gosp. Nevenka Barbarića i gosp. Vedrana Markotića, županijskih tijela vlasti na čelu sa gosp. Tonijem Kraljevićem i gospodarstvenika grada Ljubuškog je doprinijela stabilnosti započetih procesa. Posebnu vrijednost predstavlja odluka Gradske uprave da se i stadion Babovac kao jedan od sportskih objekata grada Ljubuškog stavi pod neposrednu kontrolu JP Parkovi. Ovi procesi su dugoročni i kvaliteta edukacije mladih nogometaša u NK Ljubuškom ima do sada zavidnu potporu lokalne zajednice a naši rezultati će svakim danom ulijevati više povjerenja u kvalitetu i ispravno opredjeljenje NK Ljubuškog.

Ljubuški se dakle u pravom smislu riječi vratio na nogometnu kartu BiH?

Dobrim rezultatima u protekloj turbulentnoj sezoni, tj plasmanom u drugu ligu i dobrim rezultatom u Kupu BiH skrenuli smo pažnju na svoj potencijal. Bili smo konkurentni i momčadima iz samog vrha Premijer BiH lige, a u prvenstvu smo pokazali da imamo kvalitetu za sami vrh tablice. Ovu sezonu smo natjecateljski otvorili sjajno i nadamo se visokom plasmanu. Kao pravom nogometnom subjektu predstoji nam potpuna integracija u ŽNS ŽZH u kojem smo punopravni članovi, no međutim već dvije godine nemamo svoje predstavnike koji zastupaju interese našeg kluba u strukturama ŽNS. Apsolutno smo bez utjecaja na razini upravljanja i kontrole ŽNS iako smo punopravni članovi, no međutim slijedeći izborni proces će riješiti i taj integralni dio i tada ćemo kao Klub punim potencijalom nastaviti sa ostvarivanjem ciljeva.

NK Ljubuški igra dobro. Prošla sezona je pokazala da je vratio povjerenje navijača. Koliko je momčad hendikepirana zbog odluke o utakmicama bez navijača u ovoj sezoni ?

Ne bih komentirao razloge te odluke, no međutim nogometna igra bez gledatelja i navijača će vremenom izgubiti svoj smisao. Tražimo način da napravimo Live-stream utakmica i da bar tako damo simpatizerima mogućnost da upotpune svoje nogometno nedjeljno popodne lokalnim nogometnim sadržajem, ali smo svjesni da to ne može zamijeniti ugođaj koji simpatizerima daje nedjeljno popodne na Babovcu.

 
index Instagram400x230 youtube