Ljubušak Stjepan Lach: Dok god se sjećam što mi je Bog učinio u životu, ne mogu drugačije nego vjerovati

"Cijeli život me zapravo nekako prati vjera u Boga i kad se vratim i pogledam unatrag ne znam kako bi bilo da ne vjerujem i bilo bi mi čudno pitanje danas: 'Možeš li ne vjerovati?' Ne mogu nakon svega što sam prošao, iskusio Božju prisutnost i da je Bog stvarno živ i da postoji."

Ovo je poruka koju je HKR-ovim slušateljima uputio pjevač i glazbenik Stjepan Lach, 26-godišnji Podravac, danas s hercegovačkom adresom, i ponosni mladi otac, gostujući u emisiji 'Zašto vjerujem' koja je sa zadnjim tjednom lipnja zaključila svoju 16. sezonu, kroz emitiranih ukupno 559. izdanja emisije, u kontinuitetu od 2004. godine.

“Danas mislim da stvarno ne bih mogao ne vjerovati, ali nadam se da neće ispasti kao kad je Petar zatajio Isusa, ali, stvarno, nakon svega, svega što je Bog učinio u mom životu, dok god se tog sjećam mislim da ne mogu drugačije nego vjerovati”, ističe Stjepan Lach koji je čitav svoj život proveo u katoličkoj obitelji.

Od rođenja mu je usađena naša vjera – kaže – koja je bila tu i kroz sve druge životne faze; i kroz odrastanje, djetinjstvo, obitelj, pa i odabir Katoličke gimnazije u Virovitici, kao prva generacija, iako je sve oko škole bilo nesigurno i unatoč lažnim informacijama koje su kolale da škole neće biti.

Za vrijeme fakultetskih dana u Zagrebu to je bilo vrijedno i plodno vrijeme vjeronauka u Palmi p. Ivana Ike Mandurića i na Jarunu kod salezijanaca don Damira Stojića koji je na mala vrata u naše hrvatsko društvo uveo Teologiju tijela.

Moja žena je osoba koja mi je još više pomogla da dublje zakoračim u vjeri i počnem mijenjati svoj način života više u skladu sa Kristovim naukom

HKM izdvaja i Lachovo svjedočanstvo o Gospodinovoj providnosti koja ga je – uvjeren je čvrsto – vodila k bračnom zajedništvu s njegovom današnjom izabranicom srca.

“Moja žena je osoba koja mi je još više pomogla da dublje zakoračim u vjeri i počnem mijenjati svoj način života više u skladu sa Kristovim naukom, a cijela naša priča – kako smo se spojili, kako sve funkcionira – stvarno je Božje čudo”, posvjedočio je za Hrvatski katolički radio.

Bili su dosta daleko jedno od drugoga. On je studirao u Zagrebu, a ona je živjela u Ljubuškom u Hercegovini i na toj udaljenosti kada su prohodali – prisjeća se – nikada nisu prošla više od tri tjedna da se ne bi vidjeli.

“Uvijek se nekako providonosno dogodilo da dođem negdje bliže, ne znam, da imam predstavu u Splitu, pa onda ona dođe kod sestre u Zagreb, a ja dobijem ulogu u jednoj predstavi u Dubrovniku i tamo budem cijelo ljeto, niti dva sata vožnje udaljen od nje.”

“Naša veza je baš vođena Božjim prstom” – nastavlja – “jer mislim da stvarno drugačije ne bi bilo moguće. Bila bi veliko čuđenje u svijetu, a opet oni koji nas znaju – znaju da nekako sve to lijepo funkcionira”.

Naime, osim udaljenosti tu je i razlika u godinama. Ona je nekoliko godina starija. Svi su zato bili iznenađeni.

“Ali uvijek su mi govorili prije: ‘Kad dođe ona prava znat ćeš!’ Mene je to tada bilo smiješno i nekako mi nije bilo da baš ‘drži vodu’ ali s njom sam odmah znao da je to ‘to’ i već nakon nekih osam mjeseci hodanja zaprosio sam je.”

Nakon godinu i tri mjeseca su se oženili, sada su već gotovo dvije godine u braku i imaju sina koji je napunio godinu u veljači.

“Baš nam je lijepo”, poručuje sugovornik Hrvatskog katoličkog radija.

Stjepan Lach redovito nastupa i u vrlo popularnoj glazbenoj emisiji ‘A strana’ naše javne televizije, iako nije dospio tamo – kao većina drugih mladih pjevački iznimno talentiranih – zahvaljujuću ulasku u završnicu natjecateljsko-pjevačkog “The Voice Hrvatska”.

To samo govori da je umjetnički prepoznat i da ga televizijski producenti vrlo cijene.

Pitali smo ga, uz ostalo, o svjedočenju vjere među tim njegovim popularnim vršnjacima, za vrijeme snimanja i nastupa, na što je HKM-u odgovorio:

Bolje je kada svjedočim djelima, a manje riječima jer riječi se mogu kompromitirati kada činimo suprotne onome što radimo i živimo.

“Mislim da je ovo bolje i jače, jer intenzivnije može dospjeti do ljudi”, rekao je podsjećajući također na njemu dragi biblijski citat: ‘Ne može se sakriti grad koji leži na gori’.

Nekome možemo biti svojim svjedočenjem njegova prva i jedina Biblija koju je uopće čitao i koju će čitati

Ljudi te gledaju i onda po onome što činiš shvate da si drugačiji, “da nešto ima kod tebe, nešto zanimljivo” i onda se tako krenu interesirati više o vjeri i kršćanstvu.

“Naravno, kada dođe do situacije da treba govoriti tada ne smijemo šutjeti, ali smatram da je primjer i da su naša dijela ono prvenstveno zbog čega bi se netko treba zainteresirati.”

Nekome možemo biti svojim svjedočenjem – kako se izrazio – njegova prva i jedina Biblija koju je uopće čitao i koju će čitati, te ako mi živimo to što piše u toj knjizi, on će se zainteresirati za vjeru i za Krista, poručuje ovaj mladi pjevač koji je u emisiji ‘Zašto vjerujem’ dao odgovore i na sljedeća pitanja:

Koliko se mjuzikl ‘Uskrsli’ provlači kroz njegov život? Kakvo je bilo iskustvo prve generacije katoličke gimnazije u Virovitici? Zašto mu je i danas najbliža ignacijsnska duhovnost?

Gdje se skriva kušnja kada pjevamo o Bogu? Koliko se Stjepal Lach prepoznaje u evanđelisti Ivanu te zbog čega je puno teže pjevati u crkvi na misi i klanjanju, nego pred televizijskim kamerama?

Poslijednja izmjena danaPetak, 03 Srpanj 2020 18:12
 
index Instagram400x230 youtube