Lekcije iz života: Mudrost pobjede bez svađe

Donosimo nekoliko učinkovitih poteza „psihološkog aikida“ – sredstva za rješavanje bilo kakvih problema ali bez svađe.

• Psihološki aikido nalikuje na balansiranje na lopti – balansiranje prije agresije. Staneš, stojiš pred sudom – kako kažu na Istoku. Prepustiš se oslobodiš otpor, tako uče budisti.

• Nemoj se svađati, jer ti neizbježno postaješ ono protiv čega se boriš. Previše snage dovodi do suprotnog rezultata.

• Nauči biti vođena da vodiš druge.

• Onaj koji viče na tebe je u afektivnom stanju, što znači da mu je savjest isključena. Potpuno je smiješno iskušati se u razgovor s osobom čiji je um isključen. To je ista stvar kao da razgovaraš s nekim tko je u snu. Jesi li ikada vidjela nekoga da viče na drugu osobu, a da je dobro raspoložen?

• Vikanje je vrlo slično situaciji kao da pokušavaš tući utopljenika s veslom. On ili ona se zapravo sami utapaju – u svom bijesu. Zato im ne pomaži dalje u tome.

• Što mi činimo kada se osjećamo loše? Mi optužujemo, vrištimo i plačemo. Zato, kad netko viče na tebe, on ili ona zapravo se osjeća loše.

• Znaš li kako zaustaviti nečiji vrisak? Šutnjom i pusti ga da se smiri. Ne slušaj njegove riječi, to je samo njegova bol koja plače. I kako se ponašati u toj situaciji i imati ravnodušno lice – mentalno hvali sebe. “Kakav talent posjedujem, bravo ja! Mogu se držati mirno, čak i s takvom osobom ispred sebe! Moja tišina ima učinak hladne vode. Dok tvoj protivnik riče, ti samo pažljivo promatraj njega ili nju i slušaj sebe. Neka se ohladi, pa će valjda normalno razgovarati.

Biti prisutna u tišini kada snažno želiš dokazati svoju točku gledišta, može biti zaista težak zadatak, ali se sigurno isplati. Ako jedna strana u sukobu djeluje pametno, onda svi ostali prisutni osjete mir. Stoga predlažemo da pokušaš svladati umijeće „psihološkog aikida“ – i tako ćeš sačuvati i svoje zdravlje i mir svojih bližnjih.

 
index Instagram400x230 youtube