Fra Danko Perutina: I danas ima onih koji opravdavaju ili umanjuju komunističke zločine, veličaju petokraku

Istaknuto Fra Danko Perutina: I danas ima onih koji opravdavaju ili umanjuju komunističke zločine, veličaju petokraku

U petak je u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru slavljena sveta misa u spomen na pobijene fratre i vjernike grada Mostara i okolice koji su žrtve II. svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata.

Svetu je misu predslavio gvardijan franjevačkog samostana u Mostaru fra Danko Perutina, piše Jabuka.tv.

- Dok se prisjećamo naše pokojne braće iz mostarskoga samostana kao i svih žrtava iz protekloga rata, ne želimo s ovoga mjesta nikoga osobno prozivati, pogotovo ne želimo širiti bilo kakvu mržnju ili vraćati zlo za zlo. Isus je propovijeda ljubav, zalagao se za mir u srcu, ali i među ljudima - ističe fra Danko govoreći kako se po Isusovu primjeru neprijatelju treba oprostiti.

- I dan danas ima onih koji opravdavaju komunističke zločine ili ih umanjuju, veličaju petokraku pod kojom su ubijena naša braća kao i toliki drugi nevini ljudi. Prema ozbiljnim procjenama, broj žrtava komunizma u svijetu se kreće oko 100 milijuna ljudi. U hrvatskom su narodu za vrijeme i nakon drugog svjetskog rata ubijena 663 duhovna zvanja. Crveni terorizam je i danas jako kod onih koji smišljeno prešućuju ove činjenice - naglasio je fra Danko Perutina, gvardijan franjevačkog samostana u Mostaru.

Nastavljajući svoju propovijed, fra Danko je kazao kako je ovaj dan tek dužno poštovanje prema nevinim žrtvama i buđenje svijesti koju su franjevci i hrvatski narod pretrpjeli u prošlosti.

- Narod koji se zna sjećati svojih sinova koji su ubijeni u ratu – to je ponosan narod - istaknuo je fra Danko.

Podsjetimo kako je u petak skupina građana grada Mostara u spomen na sedmoricu ubijenih fratara simbolično bacila 7 bijelih ruža u Neretvu s mosta Hasana Brkića, ispod kojeg se nalazi mjesto gdje se vjeruje da su bačena tijela ubijenih fratara.

 
index Instagram400x230 youtube