Katolici danas slave blagdan Male Gospe

Katolički vjernici danas slave blagdan Male Gospe. Za razliku od blagdana Velike Gospe koji označava Marijino uznesenje na nebo, danas se slavi Marijin rođendan.

Blagdan Male Gospe uvijek je 8. rujna, zove se tako jer se slavi “mala Marija”, spomendan Marijina rođenja, za razliku od “Velike Gospe”, blagdana Marijina uznesenja na nebo, 15. kolovoza.

Mala Gospa počinje se obilježavati još u 5. stoljeću u Jeruzalemu. Tada je, naime, na mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na tu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe: najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu.

U spomen na tu posvetu počinje obilježavanje blagdana Male Gospe. Uz njega se i danas vežu brojne zanimljivosti iz narodne predaje.

Kaže se da Mala Gospa donosi jesen jer se lastavice počinju pripremati za odlazak na jug. Do Male Gospe trebalo bi biti spremljeno i sijeno jer pravog sunca više nema, a među pčelarima postoji nepisano pravilo da nakon Male Gospe pčele više ne donose med.

Blagdan ima i onu meteorološku stranu. Naime, prema narodnoj predaji, ako na Malu Gospu bude lijepo vrijeme, u njemu ćemo uživati i ostatak mjeseca.

Fotografija je preuzeta od kolega s portala Rama-Prozor.info s uočnice Male Gospe u Rami.

 
index Instagram400x230 youtube