Ljubušaci uspješno pohodili najviši vrh Austrije

Članovi HPD Ljubuški, Perica Biško, Mirka Herceg i Tio Bebek uspješno su pohodili najviši vrh Austrije – Grossglockner  koji se nalazi na 3798m/nm.

Pogled s vrha Grossglockner pruža jedan od najudaljenijih obzora u istočnim Alpama. Vidokrug se prostire na 220 km. Njegov pogled na više od 150 000 km² zemljine površine seže sve do Gornje švapske visoravni na sjeverozapadu, do Regensburga i vrhova Bohemijske šume na sjeveru, do Mt. Ortler na zapadu, do doline rijeke Pad na jugu i do planine Triglav i lanca Totes Gebirge na istoku.

Kako su članovi ovog društva priopćili na službenoj Facebook stranici, HPD Ljubuški, s usponom su krenuli u petak nešto prije 9 sati, a na putu su imali tri doma. Spavali su u zadnjem Erzherzog-Johann-Hütte do kojeg dolaze nešto iza 16 sati laganog uspona koji je se sastojao od planinarske staze, prelaza preko glečera u navezi, derezama i ferrate. Tu su odmorili i prespavali te su ujutro krenuli prema vrhu.

„S obzirom na to da se ovdje uvijek zadržava snijeg i led, obvezna je planinarska oprema: dereze, capini, 30 m užeta, planinarski pojas i kaciga. Posebnu pažnju treba obratiti na prelazak s malog na veliki Glockner. Na tom prijelazu najprije se treba spustiti niz strmu stijenu 10-ak metara i zatim prijeći 30-ak centimetara široki i 4 m dugi prijelaz koji se obrušava na obje strane do bezdana. Zbog velike gužve na vrh smo stigli oko 10 sati, kratko smo se zadržali, vratili se do doma, uzeli stvari i krenuli natrag“, istaknuli su planinari.

Ovaj trio, oduševljen planinom, vratio se svojim kućama te je najavio skori povratak.

Može biti slika sljedećeg: 3 ljudi, ljudi koji se penju, planina i tekst

Može biti slika sljedećeg: 2 ljudi

Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba, penjanje i planina

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 06 Rujan 2023 07:54
 
index Instagram400x230 youtube