Nadbiskup Tomo Vukšić na svetkovinu Uzašašća Gospodinova slavio misu u Međugorju

Jučer je Crkva proslavila svetkovinu Uzašašća Gospodinova – Spasovo.

Svetkovina Uzašašća Gospodinova slavi se četrdeset dana nakon uskrsnuća, a označava završetak Isusova ukazanja apostolima i njegov uzlazak u nebesku slavu. Tako se danas svete mise u crkvi sv. Jakova u Međugorju slave u 8, 11 i 18 sati. Svečanu svetu misu u 11 sati predslavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, a u koncelebraciji je bio međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić. Mons. Tomo Vukšić u svojoj se propovijedi osvrnuo na današnju svetkovinu kazavši kako je Isus između Uskrsa i Uzašašća prilikom ukazivanja svojim učenicima koristio svaku prigodu da ih učvršćuje u vjeri.

„Draga braćo i sestre, danas je svetkovina Uzašašća Gospodnjega na nebesa i četrdeseti je dan poslije Isusova uskrsnuća. A današnja svetkovina je na ovaj dan, to jest četrdeseti dan poslije Uskrsa, upravo zato što se četrdeseti dan poslije povijesnoga Isusova uskrsnuća dogodilo njegovo uzašašće na nebesa. Između Uskrsa i Uzašašća Isus se mnogo puta ukazivao svojim učenicima i koristio je svaku prigodu svoga ukazanja da ih učvršćuje, prije svega u njihovoj vjeri u njegovo uskrsnuće, da ih hrabri u trenucima njihova straha i zabrinutosti za vlastiti život i da ih potiče da nastave njegovo djelo naviještanja i propovijedanja Božjega spasenja svakomu čovjeku. Jedno od tih ukazanja opisano je upravo u današnjem odlomku iz Evanđelja i ne samo da se vrlo lijepo, što je sasvim logično, uklapa u kontekst današnje svetkovine Uzašašća, nego vrlo lijepo i sretna je okolnost da je tako tumači i mjesto sakramenta krštenja, kao i drugih sakramenata u naviještanju koje kao svoju zadaću vrši Isusova Crkva”, kazao je mons. Vukšić te dodao da su četiri ključna elementa iz Isusovih rečenica što su sadržane na kraju Matejevog evanđelja u odlomku koji nam je naviješten.

„Propovijedajte, krstite sve narode, učite ih čuvati što sam vam zapovjedio i ja ću s vama biti s vama u sve dane. Propovijedajte, dakle, Isus je to, ne samo naredio, nego je još više zaželio da njegovi učenici tako rade i tako se ponašaju, tako govore da njihov govor i njihovo djelovanje bude propovijedanje Isusovog evanđelja. Naredio je Crkvi da, obrativši osobe koje prihvaćaju njegovo Evanđelje, da ih krste i da oni koji su kršteni čuvaju i obdržavaju u vlastitom životu sve ono što im je on naredio i samo tako bit će on s njima u sve dane i do njihovih svršetaka i do njihovoga uskrsnuća… Takvi kakvi jesmo, u njegovoj zajednici koja se zove Crkva, a zapravo je zajednica spasenja, podjeljuju se sakramenti, podjeljuje se prije svih drugih sakrament krsta koji je sakrament svih drugih sakramenata. Jedan od najstarijih naziva za ovaj sakrament, draga braćo i sestre, jest „vrata Crkve”, „vrata spasenja” i u vjerskom smislu taj naziv je mnogo snažniji, mnogo jači jer je mnogo lakše razumljiv i umu i uhu običnoga vjernika. Sakrament krsta doslovce jest vrata našega spasenja”, kazao je mons. Tomo Vukšić te naglasio da za uskrs, za spasenje nije nikako dovoljno samo proći na častan način kroz lijepa vrata spasenja, već je potrebno u nastavku hoda poslije tih vrata čuvati sve što je Isus zapovjedio.

„To je svakodnevica Isusovih učenika, propovijedati i riječima i djelima, svjedočiti svakodnevno i biti svjedoci podjeljivanja njegovih sakramenata. Čuvati sve što nam je zapovjedio. I znademo dobro da je ova Isusova želja nešto pred čim čovjek, slab kakav je, bez obzira i na mnoštvo lijepih trenutaka u njegovom životu, najradije šuti. Isusove zapovijedi svi mi dobro znamo i Isusov moral, Isusov nauk zaista je beskrajno lijep, ali negdje uz tu beskrajnost ljepote skoro da su beskrajne i naše slabosti. No, usprkos slabosti, tješi nas njegov nauk koji je dio propovijedanja i svjedočenja da je Božje milosrđe također beskrajno. Tješi nas to, ali ne opravdava ostanak u našim slabostima, traži obraćenje i povratak sa mogućih stranputica na pravi put nasljedovanja Isusa Krista”, kazao je, između ostalog, mons. Tomo Vukšić u današnjoj propovijedi.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

 
index Instagram400x230 youtube