Ljubušaci na seminaru posta, molitve i šutnje u Đakovu

U samostanskoj kući Milosrdnih sestara sv. Križa „Betanija“ u Đakovu od 21. do 26. ožujka održan je Seminar posta, molitve i šutnje pod vodstvom s. Ljilje Pehar, franjevke iz Mostara.

Na seminaru su sudjelovale 33 osobe, od čega jedan svećenik i osobe posvećenog života. Sudionici seminara došli su iz Đakova, Osijeka, Vinkovaca, Vukovara, Semeljaca, Đurđenovca, St. Mikanovaca, Punitovaca, Tomašanaca, Vrbove, Suhopolja, Lipika, Požege, Zagreba, Kaštel Novog, Splita, ali i drugih zemalja, iz Linza (Austrija), Ljubuškog (BiH), Međugorja, Bača i Beograda. Mnogo je bilo onih koji su došli po prvi puta, ali dio njih dolazi redovito.

Dom duhovne pomoći već 15 godina zaredom (2008.-2023.) organizira seminar posta, molitve i šutnje. Molitva prožima cijelo vrijeme duhovne obnove. Moli se riječima psalama u Božanskom časoslovu, moli se Lectio divina – molitveno čitanje Božje riječi, moli se spontano ili u šutnji kod danonoćnih klanjanja euharistijskom Gospodinu. Sve je to vježba u molitvi srcem, a kad se posti i šuti, molitva je iskrenija i bolja. Ovaj spoj posta, molitve i šutnje predstavlja vrlo snažno sredstvo za osobno duhovno osvježenje, produbljenje vjere i porast duhovnog kapitala u čovjeku. To potvrđuju iskustva sudionika koja se izmjenjuju na kraju seminara. A želja da se ponovno sudjeluje na ovakvom seminaru potvrđuje kako drevna praksa kršćanskog posta i danas ima svoju privlačnu snagu.

 

 
index Instagram400x230 youtube