Daniela Škegro o izboru „Hercegovka godine“: Najmlađa kandidatkinja bila je iz Ljubuškog, a najstarija iz Mostara

Projekt „Hercegovka godine“ koji je osmislila Daniela Škegro, kolumnistica i urednica mrežne stranice Hercegovka.net, izazvao je veliku medijsku pažnju.

Cilj mu je promovirati Hercegovinu, ovdašnje običaje i kulturu te snažnu ulogu žena u društvu.

Upravo su marljive i uspješne Hercegovke one koje zaslužuju da se o njima priča, ali i da se istaknu njihove vrijednosti u svim društvenim segmentima.

Ako poznajete neke od njih, a želite njihov rad približiti javnosti, možete to već sada učiniti prijavom putem elektroničke pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prijava mora sadržavati ime i prezime osobe koju nominirate, suglasnost nominirane osobe, zanimanje, e-adresu nominirane osobe, fotografiju, kao i popratno pismo te kratku biografiju.

Pozitivna uloga u društvu

„Vjerujem da ćemo i ovaj put prirediti jednu lijepu promociju naših Hercegovki, neovisno o mjestu stanovanja, zanimanju ili starosnoj dobi. One se, nedvojbeno, izdvajaju po svom snažnom karakteru i tom urođenom ponosu. Stoga je jako dobar osjećaj da svi zajedno možemo promovirati te žene i njihovu pozitivnu ulogu u društvu. Kako imamo dosta kategorija, posve je sigurno da će biti zanimljivo. Svaka nominacija je jednako vrijedna, iako moram priznati da me uvijek posebno dirne kategorija „Čuvarice ognjišta i praga“ u kojoj sudjeluju naše bakice, kao i kategorija „Heroji svakodnevice“. Bakice iz razloga jer se iz njihovih životnih priča može dosta toga naučiti. S druge strane, „Heroji svakodnevice“, kategorija u kojoj oni ljudi kojima nitko ne udjeljuje pljesak, „rame uz rame“ su s ostalim uspješnim i poslovnim ženama. Njihove životne borbe zbilja su impresivne. Jednostavno, prilika je to da ih se javno promovira, što će onima koji su istoj situaciji dati određen vid snage u njihovoj borbi“, kazala je Škegro za Dnevni list.

Dodala je kako možete nominirati sve one Hercegovke koje svojim radom doprinose zajednici i društvu, a to mogu biti profesorice, sportašice, liječnice, frizerke…

„Osnovni uvjet je da je nominirana osoba Hercegovka i pozitivan primjer. Dovoljna je samo jedna nominacija da bude uvrštena u natjecateljski dio, potom slijedi glasovanje u tri kruga. Nominacije su otvorene do 16. studenoga“, pojasnila je Škegro te je istaknula kako dosadašnje pobjednice nemaju ponovno pravo sudjelovanja. Također, nepotpune prijave neće biti uvrštene u natjecateljski dio.

Oko 300 nominacija

Škegro nam je rekla i to kako je tijekom protekle tri godine, otkad se organizira ova manifestacija, nominirano oko 300 Hercegovki koje rade i djeluju u našoj zemlji, ali i u Hrvatskoj, Australiji, Americi, Kanadi, Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj… Najmlađa kandidatkinja bila je iz Ljubuškog te je imala 11 godina, a najstarija 107-godišnja gospođa iz Mostara.

Kroz razgovor s našom sugovornicom osvrnuli smo se i na mrežnu stranicu Hercegovka.net koju odnedavno uređuje i vodi. Zapravo, riječ je o kolumnama i pričama koje je pisala dugi niz godina, a koje su objavljene u brojnim medijima. Kao i ovaj projekt, usmjerene su na pozitivne stvari, promociju Hercegovine, kao i na iznimnu važnost vjere u našim životima.

„Ne objavljujemo vijesti koje spadaju u crnu kroniku, niti bilo koje teme koje potiču na nasilje i mržnju. Pratimo sve važnije društvene događaje i određene političke teme, odnosno samo ono najbitnije iz HNŽ-a. Plan nam je, također, više se posvetiti videoprilozima o raznim temama. Na stranici možete pronaći i prigodne molitve, pošto smatram da je najbitnije započeti dan u miru i zazvati Božji blagoslov tog dana. To je recept za snagu i sve one manje ili veće probleme koje svaki dan nosi sa sobom“, zaključila je Škegro.

Zahvalila je i našoj medijskoj kući na podršci projektu „Hercegovka godine“, uz želju da se netko iz redakcije nađe na popisu nominiranih Hercegovki.

Piše: Antonela Marinović Musa / Dnevni list

 
index Instagram400x230 youtube