Fra Iko Skoko: Djeco, zar nemate što smoka?

Evanđelist Ivan zapisao je četiri Isusova ukazanja. Jedanput se ukazao Mariji Magdaleni i tri puta učenicima. Mariji Magdaleni ukazao se na grobu prvi dan u tjednu. Jutrom.

A uvečer tog istog dana ukazao se učenicima koji su bili zatvoreni u jednu prostoriju. S njima nije bio Toma zvani Blizanac. Toma nije povjerovao učenicima koji su mu ispričali što se dogodilo. Htio se sam uvjeriti da je Isus uskrsnuo. Poželio je vidjeti rane na Isusovu tijelu. Želio je staviti svoj prst na mjesto čavala i ruku u Isusov probodeni bok. Isus se ukazuje učenicima osam dana poslije. Bijaše s njima i Toma. Isus je pozvao Tomu da stavi svoj prst na mjesto čavala i ruku u bok. Toma nije stavio prst ni ruke u Isusovo tijelo, ali je odmah povjerovao.

U dodatku Ivanova Evanđelja, tj. u 21. poglavlju, govori se o trećem ukazanju učenicima. Treće ukazanje učenicima bilo je u Galileji, na Tiberijadskom moru. Okupila su se sedmorica Isusovih učenika na Galilejskom moru: Šimun Petar, Toma, Natanael, Ivan, Jakov i još dvojica. Petar ih pozva na ulov ribe. Pristali su i pošli s Petrom. Iako su bili djeca mora i iskusni ribari, ipak te noći nisu ulovili ništa. Ujutro, dok su se približavali kopnu, Isus je stajao na obali. Nisu ga prepoznali. Isus poče s njima razgovor. Upita ih: "Djeco, zar nemate što smoka?" (Iv 21,5). Kad je čuo da nisu ulovili ništa, reče im Isus da ubace mreže u more, i to s desne strane s uvjerenjem kako će uloviti. Prihvatili su Isusov prijedlog. Ubacili su mreže s desne strane i ulovili mnogo. Ivan je prepoznao da je Isus onaj koji je rekao da ubace mreže u more. Petar je, čim je čuo od Ivana da je onaj što stoji na obali i s njima razgovara Gospodin, skočio u more. Drugi su doplovili lađicom do obale. Isus zatraži da izvade ribe iz mreže. Petar prvi poče vaditi. Ulovili su 153 velike ribe. Isus je već pripremio žeravicu, ribu i kruh. Pozva ih doručkovati. Nitko nije postavljao pitanje tko je taj što s njima razgovara i daje im doručkovati. Prepoznali su ga: Gospodin je, uskrsli Isus.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 11 Kolovoz 2022 09:21
 
index Instagram400x230 youtube