Mons. Ivan Vukšić nakon 18 godina napušta Kanadu

U travnju 2004. godine u župu Presvetog trojstva u Oakvilleu stigao je mons. Ivan Vukšić, don Iko,

kako su ga svi voljeli zvati. U Kanadu je došao zbog liječenja pa je tamo stekao ne samo bolje zdravlje, nego i „punoljetnost“.

Don Iko je rođen je 24. ožujka 1947. u Studencima kod Ljubuškog, u brojnoj obitelji od 12-ero djece. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a sjemenišnu gimnaziju na Šalati u Zagrebu, gdje je i maturirao 1978.

Prije mature 18 mjeseci bio je u vojsci u Kičevu (Makedonija). Teologiju je završio i diplomirao u Splitu. Za svećenika je zaređen 30. lipnja 1973. u Prenju, a mladu misu imao je 29. srpnja 1973. u Studencima.

Prva svećenička služba bila mu je u Viru kod Posušja, kao kapelana od 1974. do 1978. Zatim je 1978. od biskupa dr. Petra Čule imenovan župnikom župe Šipovača-Vojnići kod Ljubuškog, gdje je ostao do 1984., kada je imenovan katehetom studenata u katedralnoj župi u Mostaru.

Biskup Pavao Žanić imenovao ga je katedralnim župnikom u Mostaru 1985., gdje je službovao do 6. siječnja 1993. Iste godine biskup dr. Ratko Perić imenovao ga je župnikom novoosnovane župe sv. Ivana Apostola i Evanđelista, Centar-Zalik u Mostaru. U toj župi djelovao je do 20. listopada 1999., a nakon toga imenovan je župnikom župe Presvetoga Trojstva Blagaj – Buna, gdje je ostao godinu dana, te je zatim imenovan župnikom župe Mostarski Gradac.

Početkom 2000. zbog narušenog zdravlja biskup Ratko razriješio ga je svih službi i dužnosti. Liječio se u Mostaru i Zagrebu, a dvije godine proveo je u svećeničkom domu u Dubrovniku i Mostaru. Krajem 2003. otišao je
na liječenje rodbini u Kanadu, gdje je nakon oporavka 1. travnja 2004. od tamošnjeg biskupa Tonnosa imenovan duhovnim pomoćnikom u hrvatskoj župi Presvetog Trojstva u Oakvilleu. Uz te službe obnašao je i službu delegata inozemne pastve za Hrvate u Kanadi.

Unatoč liječenju, neumorno je propovijedao, dijelio sakramente, obilazio bolesne i nemoćne te mnogima pomagao savjetom.

U lipnja ove godine navršio je kanonsku dob za mirovinu. Oakville napušta nakon 18 godina boravka među hrvatskom zajednicom i vraća se u rodnu Hercegovinu.

Od njega su se prigodnim riječima oprostili župljani, prijatelji, znanci, časne sestre i župnik don Ilija Petković…

“Dragi naš fra Iko! Hvala Ti za svaku dobru riječ, za svjedočanstvo vjere, nade i ljubavi. Neka Ti Presveto Trojstvo podari svoj blagoslov da u dobru zdravlju provodiš svoje umirovljeničke dane. Znamo da Ti ne možeš mirovati. Ti možeš otići u penziju, ali ne i u mirovinu. Zato su Ti vrata naše kuće otvorena, u svako doba dobro si došao. Dođi nam, rado Te i otvorena srca čekamo. Sjeti nas se u molitvama, moli za nas a mi ćemo moliti za Tebe. Bog Te blagoslovio i dobro zdravlje podario”, napisali su u poruci…

 
index Instagram400x230 youtube