Nadbiskup Tomo Vukšić dobiva palij

Na svetkovinu apostolskih prvaka Petra i Pavla, 29. lipnja u vatikanskoj bazilici tijekom svečane sv. mise papa Franjo blagoslovit će palije za metropolite koji su preuzeli službu u proteklih 12 mjeseci.

Među njima je i vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić, objavljeno je iz Vrhbosanske nadbiskupije.

Jedan od prepoznatljivih znakova metropolita je palij kojega nose preko misnice u liturgijskim slavljima u svojim ili u sufraganskim biskupijama. Simbolizira tijesnu povezanost s rimskim prvosvećenikom jer je pridržan za nositi samo Svetom Ocu i metropolitama.

Napravljen od čiste janjeće vune što je ujedno simbol biskupa kao Dobrog pastira i raspetoga Jaganjca koji se žrtvovao za spas čovječanstva. Redovito se blagoslivlja uz Petrovo, a papa Franjo je 2015. donio odredbu prema kojoj u nadbiskupijama u kojoj su na službi nove metropolite apostolski nuncij u toj zemlji tijekom euharistijskog slavlja treba im staviti palij na ramena. Time se dodatno želi posvijestiti povezanost metropolite i rimskog biskupa.

Palij metropolita može nositi u svojoj nadbiskupiji ili na području sufraganskih biskupija. Zakonik kanonskog prava iz 1983. u kanonu 437 nalaže novoimenovanim metropolitama da u roku od tri mjeseca od trenutka biskupskog posvećenja, ili ako su već posvećeni, od trenutka preuzimanja službe zatraži osobno ili preko posrednika palij od rimskog prvosvećenika.

 
index Instagram400x230 youtube