‘Do pete godine nisam govorila ni puzala’ Mladić iz Hercegovine preminuo na veliki četvrtak, a čuda po njegovom zagovoru došla do Vatikana

Ukrali su mu tijelo iz groba na kojem su se događala čuda da bi spriječili vjeru naroda.

Mladić po imenu Petar Barbarić, rođen je u selu Klobuku kod Ljubuškog u obitelji devetero djece od pobožnih roditelja. Djetinjstvo je proveo na paši s ovcama uz pobožne knjige. U pučku školu pošao je tek s dvanaest godina, kad je blizu rodnog sela otvorena škola. U dvije godine završio je četiri razreda škole s odličnim uspjehom. Roditelji nisu imali novaca za njegovo daljnje školovanje pa je izučio trgovački zanat. Kao trgovački pomoćnik, primljen je u sjemenište u Travniku sa željom da postane svećenik, uz pomoć bivšeg učitelja Tomislava Vuksana.

Vjernici mu se utječu za zagovor

Živio je vrlo pobožno. Govorio je da će radije umrijeti, nego uvrijediti Isusa. Preveo je s talijanskog jezika na hrvatski, životopis Pavla Kolarića, bjelovarskog isusovca koji je umro u Rimu, na glasu svetosti. Razbolio se od tuberkuloze i umro kao učenik osmog razreda isusovačke gimnazije, položivši redovnički zavjet i to na Veliki četvrtak. Obraćao je grešnike, uveo je u sjemenište pobožnost Srcu Isusovu, a u svojoj rodnoj župi, osnovao je Bratovštinu Gospine krunice. Hrvati u Bosni i Hercegovini i manjim dijelom u Hrvatskoj, utječu se njegovom nebeskom zagovoru.

Ukradeno mu je tijelo

Naime, godine 1935. njegovi su zemni ostatci s gradskoga groblja Bojne prenijeti u sjemenišnu crkvu, gdje se razvila prava pobožnost prema njemu. No tijelo mu je nakon 1944. godine ukradeno, zakopano u blato i zazidano da bi ga se sakrilo od naroda i čuda o kojima se govorilo, što je usporilo cijeli proces beatifikacije. Kad se obnavljalo jedan dio nadbiskupijske gimnazije, našlo mu se tijelo. Danas mu se oko groba skupljaju učenici i narod na molitvu, posebno na Veliki četvrtak jer je ovaj mladić preminio na veliki četvrtak.
Zemni ostatci prebačeni su 1998. u novu grobnicu sjemenišne crkve sv. Alojzija u Travniku. Papa Franjo je 18. ožujka 2015. odobrio dekret o priznavanju herojskih kreposti sluge Božjega Petra Barbarića.

Liječnici potvrdili neobjašnjivo ozdravljenje

Nakon njegove smrti zaredala su se brojna čudesa u tolikoj mjeri da je pokrenut je postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim. Životopis mu je preveden na više jezika, a Vatikan ga je za sada proglasio časnim slugom Božjim, čime su priznate nejgove herojske kreposti. Do službene beatifikacije čeka se da papa Franjo potvrdi čudesno ozdravljenje, koje se dogodilo na Petrov zagovor, a koje upravo istražuje Kongregacija za kauze svetaca u Vatikanu, nakon što su hrvatski liječnici posvjedočili da je znanstveno neobjašnjivo. Riječ je o ozdravljenju jednoga dječaka iz Splita od atrofije mozga i cerebralne paralize. A vjernici tvrde kako je to tek jedno u nizu čudesa koja su se dogodila nakon molitve tom svetom mladiću. Papa Franjo je 18. ožujka 2015. odobrio dekret o priznavanju herojskih kreposti sluge Božjega Petra Barbarića.

Prohodala i progovorila po zagovoru Petra Barbarića

“Do pete godine nisam mogla hodati, govoriti ni puzati. Mama Ivka nosila me je 9 četvrtaka na Bojnu na grob sluge Božjega Petra Barbarića. Već nakon prvoga četvrtka mogla sam ispružiti noge, nakon drugoga sam propuzala, a do devetoga prohodala i progovorila”, svjedoči Mara Ivkić r. Lukić Iz Ovčareva blizu Travnika.

Naime, Petar Barbarić je umro na Veliki četvrtak 1897., pa se u Travniku četvrtak doživljava jednostavno kao dan Petra Barbarića, kako se vidi i iz gornje izjave.

Molitva za proglašenje Petra Barbarića blaženim

Gospodine Isuse Kriste, udostoj se proslaviti svog vjernog slugu Petra i daj da po njegovom uzoru sve više ljubimo Tvoje Presveto Srce i vjerno ti služimo u čistoći tijela i duše.
Nebeska Kraljice i naša Majko Marijo, izmoli svojim zagovorom u Boga da Tvoje odabrano dijete Petar bude uskoro uzvišeno na čast oltara. Sveti Josipe, zaštitniče Hrvatske, moli za Petrovu beatifikaciju.
Amen.

 
index Instagram400x230 youtube