Seminar posta, molitve i šutnje

Sudionici iz Međugorja, Ljubuškog, Širokog Brijega, Livna, Tomislavgrada, Gruda, Kočerina, Posušja, Sarajeva i Mostara bili su na seminaru pod vodstvom s. Ljilje Pehar.

„Učitelju, gdje stanuješ? – Dođi i vidi“ (usp. Iv 1, 38-39) – bila je misao vodilja seminara posta, molitve i šutnje koji su od 15. do 18. srpnja 2021. godine u duhovnom centru „Biskup fra Paškal Buconjić“ u Bijelom Polju organizirale Školske sestre franjevke.

„Nas dvadesetak sudionika, koji smo došli iz Međugorja, Ljubuškog, Širokog Brijega, Livna, Tomislavgrada, Gruda, Kočerina, Posušja, Sarajeva i Mostara, u nadi da ćemo iskusiti sve blagodati koje ovakav seminar nudi, uživali smo u ovoj duhovnoj oazi i predivno uređenom okolišu koji svojom ljepotom potiče na zahvalnost Gospodinu za sve stvoreno.

Pri dolasku nam je voditeljica seminara s. Ljilja Pehar otvorila vrata duhovnog centra. No mnogo važnija činjenica je da nam je otvorila i proširila vidike opisujući mjesta i ljude u kojima uvijek možemo susresti Isusa. Po uzoru na Majku Tereziju pričala nam je o potrebitima koji su tu, u našoj blizini, u našem susjedstvu. Pozvani smo na razumijevanje naših vrijednih majki i očeva, starih i nemoćnih koji željno iščekuju da im netko dođe u posjet, svih ostavljenih i zaboravljenih koje topla riječ može utješiti i zagrliti. Isus se krije i u onim ljudima koji nas živciraju, muče, nanose bol. Njima je također potrebna naša molitva. I oni su itekako željni ljubavi i Božje blizine. Isus nas poziva da ga tražimo i pronađemo u svim ljudima, želi da Ga slijedimo ljubeći bližnjega jer jedino tako možemo naći mir u dušama našim.

Za vrijeme posta pozvani smo razmišljati o kruhu svagdašnjem. Svi smo se složili kako brzina življenja ne odgovara čovjeku, ne razmišljamo kako se hranimo, a post nam je postao nepoznanica. Ono što u svakodnevnom životu rijetko uspijevamo, kroz ova tri dana posta, kako je s. Ljilja i obećala, uspjeli smo blagovati kruh.

Cilj našeg posta i skromnog blagovanja je otkriti pravu vrijednost euharistijskog kruha. Razmišljajući o Euharistiji postajemo svjesni uloge svećenika u životu svakog vjernika, za što trebamo svakodnevno zahvaljivati, moliti za njih, a tko je u mogućnosti i pomoći im u služenju.

Molitvom je bilo ispunjeno cijelo vrijeme seminara. Molitvom i slavljem Svete mise započinjali smo svaki dan. Kapelica je bila uvijek otvorena za osobnu molitvu, ali i za zajedničku molitvu krunice Božjem milosrđu, razmatranja biblijskih tekstova i meditaciju, te najdraži dio svih sudionika – klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Cjelonoćno klanjanje pred Presvetim sudionici opisuju kao jedan od najljepših dijelova seminara, potvrđujući riječi sv. Terezije da je vrijeme pred Isusom u Presvetom Sakramentu najbolje utrošeno vrijeme na zemlji.

Šutnja je podrazumijevala suzdržavanje od nepotrebnih riječi, dok je na zajedničkim susretima bilo poželjno ispričati osobna iskustva i poticaje tijekom razmatranja. Isus nam uvijek govori, bilo u šutnji bilo preko drugih ljudi. Potrebno je (na)učiti slušati.

Zahvalni za mnoge milosti koje smo primili, radosno pozivamo sve ljude da dođu i vide. Isus vas čeka!“, napisala je Sanja Budimir u svom osvrtu na održani seminar.

 
index Instagram400x230 youtube