Predstavljamo Novicijat na Humcu – odgojitelj fra Stanko Mabić

Ususret blagdanu sv. Anti, zaštitniku samostana i župe Humac, u programu Radija Ljubuški predstavljamo jednu od sastavnica samostana – Novicijat koji na Humcu postoji od samog početka gradnje samostana 1867. godine.

Godinu novicijata na Humcu trenutno pohađa deset novaka Hercegovačke franjevačke provincije i jedan novak iz provincije Bosne Srebrene. Po broju novaka trenutno je najveći novicijat u Europi.

Posjetili smo samostan i razgovarali sa odgojiteljem novaka fra Stankom Mabićem.

Fra Stanko nas je dočekao u prostoru kojeg koriste novaci, ispričao nam kako provode vrijeme i čemu podučava mlade novake, koje vrijednosti im prenosi, a pokazao nam je i praktične radove koje su novaci izgradili – od velikog kamenog znaka Tau u vrtu, zidnog mozaika, kapelicu gospe Lurdske pred kojom se novaci okupljaju generacijama, kao i kip utemeljitelja franjevačkog reda svetog Franje s vukom.

Fra Stanko nam je u emisiji govorio o vrijednostima koje prenosi novacima, sadržaju i programu kroz koje ih vodi , svom putu odgojiteljstva, svojoj vjeri ali i strahu kao problemu današnjice.

„ Svaka kriza nas stavi pred istinu, da vidimo stvarno koliko smo moralno snažni i jaki, koliko smo u Bogu, koliko imamo povjerenja. Ova kriza, pandemija… Moje razmišljanje je da je najveći problem na prvom mjestu strah. Virus je problem, ali strah je puno veći. Virusa je do sad bilo i bit će i slijedećih godina, previše je tih mjera za virus, a nitko ne govori kako se riješiti straha. Strah od smrti, strah od virusa, čitam Bibliju redovito i ona je temelj mog razmišljanja. Moj život je u njegovoj ruci i on će me pozvati k sebi kada on to želi. Trebamo imati povjerenja i vjere i s njom prolaziti kroz život, onda neće biti straha“, kazao je među ostalim fra Stanko.

 
index Instagram400x230 youtube