Fra Ljubo Kurtović o molitvi krunice [video]

U našoj novoj videorubrici ”Pitajte svećenika” gostovao je fra Ljubo Kurtović. Odgovarao je na pitanja i molitvi krunice, razmišljanju za vrijeme ove molitve, njezinoj nužnosti… Prilog su pripremili Antonija Bubalo i Luka Rupčić.

U čemu je ljepota i važnost molitve  krunice? 

U čemu je ljepota? Krunica je uvijek, barem je iskustvo mnogih teška molitva, zahtjevna molitva, istovremeno jednostavna molitva. Ljepota krunice se otkrije poslije, poslije molitve. Ona se uvijek predstavlja kao nesto tesko, ponavljajuće, ali kad čovjek uđe u njezinu dubinu otkrije ljepotu, jer ljepota se krije u jednostavnosti ponavljanja, ulaženja u Otajstvo. Zapravo krunica je sažetak Evanđelja, ili Evanđelje u kratko.

Kako postići sabranost i boriti se protiv “lutanja misli”? 

To je gotovo nemoguce ili vrlo je tesko  utišati naše misli jer kažu da mnoštvo tisuća misli prođe kroz našu glavu dnevno, a posebno kad se započne moliti krunica, onda tek postajemo svjesni buke u sebi i postajemo svjesni tih misli. Nije krunica ona koja umnožava naše misli, nego mi zapravo molitvom krunice postajemo svjesni naše rastresenosti, rascjepkanosti i ono što je vazno u molitvi krunice je naučiti se izvježbati se, ne pridavati važnost mislima koje dođu. Kad osjetimo da smo rastreseni opet se vratiti molitvi, otajstvu.

O čemu trebam razmišljati dok molim krunicu? 

Trebamo razmišljati o onome kome je upravljena ta molitva, a to je zapravo Blažena Djevica Marija. Ona je Ona koja stoji pred nama i nije Ona potrebna naših 50 Zdravo Marija ili 100, nego smo mi potrebni zato sto smo mi rastreseni, rasijani i upravo tim ponavljanjem mi produbljujemo u sebi svijest kome se obraćamo zapravo u toj molitvi. Jer ponavljanje je prije svega zbog nas i radi nas.

Je li molitva krunice nužna za moj vjernički zivot? 

Pa sad, ne u smislu da je nužno za naše spasenje, ali je potrebna jer hrani našu vjeru, hrani nas odnos. Molitva krunice je marijanska molitva, jednostavna molitva, ali je zapravo sva usmjerena na Krista, kao sto je Blažena Djevica Marija i sav njezin zivot bio usmjeren na Krista, posvećen Kristu i ona je ona koja nas sigurno vodi k Njemu. Jer tko se moli Gospi sigurno ce doci Isusu i sigurno ce susresti Njega.

Video pogledajte na našem YouTube kanalu, a i ubuduće vas očekuje još tema sa svećenicima koji će vam ih približiti.

 
index Instagram400x230 youtube