Održan VIII. međudekanski susret u Bosni i Hercegovini

Na blagdan Sv. Katarine Sijenske, 29. travnja, u Nadbiskupijskom sjemeništu Petar Barbarić u Travniku održan je, pod predsjedanjem vrhbosanskog nadbiskupa metropolita Vinka kard. Puljića, VIII. međudekanski susret u BiH.

Sudjelovali su nad/biskupi Tomo VukšićFranjo Komarica i Marko Semren; franjevački provincijali Jozo Marinčić i Miljenko Šteko te generalni vikari, članovi Vijeća za kler BK-a BiH i 21 od 28 dekana koliko ih ukupno ima u 29 dekanata u četirima nad/biskupijama u BiH.

Prigodno predavanje

Na početku je kardinal izrazio dobrodošlicu i zahvalu da su se, unatoč aktualnoj pandemiji koronavirusa i svim životnim izazovima, okupili na svoj osmi susret, te ukratko podsjetio na tijek prethodnog Međudekanskog susreta održanog na istom mjestu 5. ožujka 2020.

Sudionici su potom saslušali predavanje profesora emerita KBF-a Univerziteta u Sarajevu mons. Mate Zovkića, pod naslovom Svjedoci Riječi Božje po uzoru na Sv. Jeronima. Mons. Zovkić je nazočne uputio na knjižicu koju je tiskao BK BiH u Godini Riječi Božje i na njegov tekst o Jeronimu kao prevoditelju Knjige o Tobiji.

Osvrćući se na poruku BK-a BiH za Godinu Božje riječi koja je započela na liturgijski spomendan Sv. Jeronima, 30. rujna 2020. i završit će na isti dan 2021., spomenuo je da su biskupi pozvali svećenike da s vjerničkim zajednicama u toj godini dublje proučavaju Sveto pismo. Obraćajući se svećenicima, istaknuo je važnost savjesna spremanja homilija.

Umrežavanje dekanata

Nakon izlaganja dekani su ukratko prikazali obilježavanje Godine Božje riječi u svojim dekanatima. Spomenute su brojne inicijative i akcije koje su, unatoč pandemiji, pokrenute u brojnim župama kao što su: čitanje Svetog pisma, prepisivanje i izlaganje prepisanih odlomaka Biblije, zajedničko moljenje Časoslova naroda Božjega, razmatranje nad Božjom riječju tijekom klanjanja pred Presvetim…

Također su progovorili o poduzetim inicijativama u skladu s odlukom o povezivanju dekanata: Kreševskog s Trebinjskim, Ramskog s Bihaćkim, Sarajevskog s Mostarskim, Sutješkog s Ljubuškim, Bugojanskog s Grudskim, Travničkog sa Stolačkim, Žepačkog s Bosanskogradiškim i Prnjavorskim dekanatom, Tuzlanskog s Čapljinskim, Jajačkog s Brčanskim, Usorskog s Duvanjskim, Derventskog s Posuškim, Doborskog sa Širokobriješkim, Šamačkog s Livanjskim te Broćanskog s Banjolučkim dekanatom, javila je KTA. Konstatirano je da je pandemija zaustavila već dogovorene susrete ponajprije svećenika, a potom i vjernika između spomenutih dekanata.

Sudionici su upoznati da je na Nedjelju solidarnosti, 7. ožujka 2021. u svim biskupijama u BiH prikupljena kolekta od 178 344,95 KM, te da će ta sredstva biti podijeljena na 97 župa koje imaju manje od po 200 vjernika u BiH.

Na kraju je izražena radost što svećenici i u vremenu pandemije održavaju brojne međusobne susrete te pritječu u pomoć subraći oboljeloj od koronavirusa ili druge bolesti kako vjernici i na tim župama ne bi ostali bez nedjeljnih i drugih liturgijskih slavlja.

Misa tijekom međudekanskog susreta

U sjemenišnoj crkvi Sv. Alojzija Gonzage u Travniku istoga dana upriličeno je misno slavlje koje je predvodio kard. Puljić, u zajedništvu s ostalim članovima BK-a BiH te u koncelebraciji nazočnih dekana i drugih svećenika. Riječi dobrodošlice uputio je rektor sjemeništa i ravnatelj KŠC-a Petar Barbarić preč. Željko Marić.

Kardinal je u propovijedi progovorio o životu Sv. Katarine Sijenske. „Unatoč tomu što je bila nepismena, iza nje je ostalo 380 pisama koja je načinila uz pomoć drugih, a slala ih majci, političarima, poglavarima, Papi“, rekao je te istaknuo da je osobno iznenađen njihovom sadržajnošću. Podsjetio je da je ona zaštitnica Italije te da ju je 1989. Sv. Ivan Pavao II. proglasio i suzaštitnicom Europe. Ističući kako Stari kontinent polako zaboravlja svoje kršćansko korijenje, potaknuo je nazočne da ih prožme duh Sv. Katarine.

Liturgijsko pjevanje animirao je na orguljama vlč. Mario Oršolić.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 06 Svi 2021 11:41
 
index Instagram400x230 youtube