Pravoslavni vjernici slave Uskrs

Pravoslavni vjernici u Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas obilježavaju najveći blagdan Uskrs – uskrsnuće Isusa Krista, pobjedu života nad smrću.

Po vjerovanju, Isus Krist je uskrsnuo trećeg dana nakon smrti. Zato se vjernici pozdravljaju riječima “Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse”.

S obzirom na to da se Uskrs ove godine slavi u vrijeme krize koronavirusa, a mjere koje vlade u čitavom svijetu pa i u BiH donose utječu na sve aspekte života, pa tako i duhovnog, vjerski obredi su reducirani.

Uskrs se obilježava tri dana. Veliki petak (u crkvama toga dana nema službe), Velika subota i Uskrs.

Obilježavanje počinje ponoćnim liturgijama kojima se završavaju dani žalosti i počinje blagdan Uskrsnuća, ali će zbog pandemije koronavirusa i mjere zabrane okupljanja, vjernici Svetu liturgiju pratiti putem medijskih servisa, iako je suština liturgije euharistija, odnosno pričest.

Nakon liturgije, ukućani se okupljaju oko bogate trpeze s ukusnim jelima i slatkišima, ali dječija radost je u obojanim jajima.

Kao simbol obnavljanja prirode i života, jaje je i simbol radosti za one koji ga daju, ali i koji ga primaju. Po predanju, prva jaja caru Tiberiju poklonila je Marija Magdalena koja je u Rim došla s porukom o Uskrnuću.

 
index Instagram400x230 youtube