Proslava dana Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“ u Travniku

U srednjobosanskom gradu Travniku nalazi se velebni zavod u kojem je smješteno sjemenište "Petar Barbarić", koje, 15. travnja, obilježava svoj Dan.

Tom prigodom pogledajte reportažu o ovom zdanju koju je Nedjelja.ba snimila 2016.

Podsjetimo, Dan sjemeništa u Travniku obilježava se na nadnevak kada je prije 124 godine preminuo sluga Božji Petar Barbarić.

Sjemeništarac rođen u Klobuku kod Ljubuškog razboljevši se od tuberkuloze, umro je na glasu svetosti kao 23-godišnji kandidat za svećenika Družbe Isusove. Papa Franjo 2015. mu je potvrdio herojske krjeposti čime je nastavljen proces kanonizacije. No, vjernički puk Travnika i okolice odavno ga već časti kao moćnog zagovornika na nebu.

"Kad je umro, pokopan je na mjesnom groblju Bojna. No, kad je 1935. započeo proces za proglašenje svetim, njegovo je tijelo preneseno u sjemenišnu crkvu. Vjernici su nastavili dolaziti na mjesto gdje počiva njegovo tijelo, no kad su komunisti preuzeli vlast, stvari su se prisilno promijenile. Više nije bilo dopušteno hodočastiti na njegov grob, a kako bi se spriječila daljnja okupljanja vjernika, komunisti su slagali da su njegovo tijelo bacili u Lašvu. Do 1998. to se i vjerovalo, ali je tad pronađeno njegovo tijelo i vraćeno u crkvu“, možete pročitati, između ostaloga, u reportaži.

Također, dugogodišnju borbu Katoličke Crkve, Travničkog sjemeništa i KŠC-a Petar Barbarić za svoju imovinu, mjesto za dostojanstven život, rad, odgoj i obrazovanje mladih naraštaja možete pogledati u našoj reportaži koju smo radili 2017.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 15 Travanj 2021 10:00
 
index Instagram400x230 youtube