Životne priče iz zajednice liječenih ovisnika Cenacolo

U Zajednici liječenih ovisnika Cenacolo u Aljmašu trenutačno živi i radi 15 korisnika.

Njihove životne priče teške su i različite, no svi imaju istu želju za novim početkom. Svaki novi korisnik dobiva skrbnika, što je osobito važno u onim prvim, najtežim danima.

Elion je u Zajednici Cenacolo 3 i pol godine. Bio je ovisnik o heroinu i metadonu.

- Prvi dani su bili dosta teški, ali uz pomoć anđela čuvara, to sam prošao. Jednostavno sam odmah počeo osjećati prijateljstvo, istinsko prijateljstvo, priča Elion iz Prištine.

Njihova prošlost su alkohol, droga, kocka, tablete, ovisnost o internetu. Dani ovdje ispunjeni su molitvom i radom. Ustaje se u 5 i 30, najprije jutarnja molitva.

- Poslije doručka, raspoređujemo svatko svoje obaveze koje se s vremena na vrijeme mijenjaju, jedan period, da svatko stekne malo nekoga iskustva, kaže Goran iz Ljubuškog.

Poljodjelstvo, uzgoj životinja, stolarski poslovi, to je njihova svakodnevica. Zajednica je na aljmaškoj adresi posljednjih godinu i pol. Pomoć u izgradnji objekta dobili su, ostalo je na njima.

- Osječko-baranjska županija se uključila s pola milijuna kuna je donirala za izgradnju i uređenje ovoga objekta ispred kojeg stojimo, rekao je Ivan Anušić, osječko-baranjski župan.

- To sve mora prirodno rasti, kako i oni budu rasli. Ne želimo ništa forsirati niti nekoga zaduživati da im mora previše pomagati, jer je najslađi rad njihovih ruku, govori vlč. Ivan Jurić, duhovnik Zajednice Cenacolo, Aljmaš.

Ante je uglavnom zadužen za kuhanje i u tome uživa.

- Došao sam tražiti pomoć zbog ovisnosti o alkoholu i izgubio sam zbog svoje ovisnosti smisao života. Došao sam u zajednicu, dobio sam ovdje jedan čist, miran život uz molitvu i vjeru u Boga, kaže Ante iz Kaštela.

Najslađi je kruh koji se proizvodi svojim rukama, kažu u Zajednici Cenacolo u kojoj korisnike žele vratiti normalnom, obiteljskom životu. Jer, tvrde, ovisnost nije somatska niti psihička bolest, već bolest ranjene duše.

Više na linku OVDJE.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 24 Ožujak 2021 07:50
 
index Instagram400x230 youtube