Evo koje su škole i fakseve završili rukometaš

Hrvatska rukometna reprezentacija otputovala je na Svjetsko rukometno prvenstvo koje se održava u Egiptu od 13. do 31. siječnja.

Ovo će biti 14. Svjetsko na kojem nastupa hrvatska rukometna reprezentacija, a u Egipat je otišlo dvadeset naših igrača.

Do sada je na ovom prvenstvu Hrvatska osvojila jedno zlato, tri srebra i jednu broncu. Dakle, sportski uspjesi nisu izostali, a mi smo provjerili kakvi su oni školski i akademski.

Iako su vrsni sportaši, naši rukometaši nisu zanemarili niti svoje obrazovanje. Tako u reprezentaciji imamo više njih koji su upisali ili završili fakultete. Među rukometašima koji su 2020. otputovali u Egipat imamo matematičara s PMF-a, stručnjaka za upravljanje kriznim situacijama, diplomiranog ekonomista, KiF-ovce, a izbornik je nastavnik hrvatskog. Sastavili smo obrazovni karton naše rukometne reprezentacije, uz napomenu kako za tri igrača – Ivana Pešića, Janka Kevića i Ivana Martinovića, nije bilo moguće pronaći podatke o obrazovanju.

Mate Šunjić

Šunjić je jedan od obrazovanijih igrača. S odličnim uspjehom završio je gimnaziju u Metkoviću. Kako piše portal Likemetkovic.hr, njegov talent za matematiku je prepoznat još u osnovnoškolskim i gimnazijskim danima, kada je odlazio na državna natjecanja. Nakon srednje škole upisao je studij matematike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a magistrirao je 2010. godine.

– Treba biti uporan, organiziran, imati cilj i puno raditi, odricati se što nije lako. Studij na PMF u Zagrebu završio sam dok sam igrao za Medveščak. Moj dan je bio od 7 sati ujutro do 23-24 sat u noći na relaciji fakultet-trening-stan. I tako svaki dan punih pet godina. Ne treba podlijegati tuđim mišljenjima. I meni su govorili da ću morati izabrati između fakulteta i ozbiljnog bavljenja rukometom, ali evo nisam morao birati. Sve je u motivaciji, organiziranosti i spremnosti na odricanje, rekao je Šunjić u intervjuu za Likemetkovic.hr i poručio mladima da zbog sporta ne bi trebali zapustiti obrazovanje, jer nas to čini kompletnijom osobom.

Ilija Brozović

Brozović je završio Srednju školu Metković, za čiji je školski klub ‘Narona’ igrao rukomet. Kako je otkrio u intervjuu za Večernji list još 2015. godine, nakon selidbe iz Metkovića u Veliku Goricu na Veleučilištu u Gorici upisao je studij upravljanja u kriznim situacijama.

– To sam upisao jer mi je taj fakultet bio najbliži dvorani, rekao je Brozović za Večernji.

Luka Šebetić

Šebetić je završio gimnaziju, a nakon toga upisao je i završio Ekonomski fakultet u Zagrebu.

– Osnovna i srednja škola nikako se ne smiju zanemariti, a fakultetsko obrazovanje bi bilo dobro nastaviti uz sport jer mislim da se može. No, to već može biti fleksibilnije u odnosu na sport, dok srednju školu treba završiti. Obrazovanje je uvijek na prvom mjestu, rekao je Šebetić davne 2013. u intervjuu kojeg je radio učenik I. osnovne škole u njegovom rodnom gradu Bjelovaru.

Ivan Čupić

Desno krilo hrvatske rukometne reprezentacije, Ivan Čupić, maturirao je u Srednjoj školi Metković, smjer strojar, piše Glas Slavonije.

Marin Šego

Rukomet je počeo trenirati s osam godina, a zbog profesionalnog bavljenja tim sportom odlučio je i prekinuti studij. Marin Šego rođen je u Mostaru, a djetinjstvo je proveo u Međugorju, gdje je i završio osnovnu školu, a kasnije upisao smjer ekonomist u Srednjoj školi dr. fra Slavka Barbarića Čitluk.

– Ja sam drugo dijete u obitelji. Imam starijeg brata Ivana, ali brzo je odustao, nakon šest, sedam godina. Nije mu se više dalo. Osnovnu školu pohađao sam u Međugorju, a u srednju školu išao sam u Čitluk. U Mostaru sam upisao Kineziološki fakultet, ali tamo sam se kratko zadržao jer me rukomet odveo u profesionalne vode i nisam imao vremena studirati, ispričao je Šego još lani za Večernji list, a jedna od zanimljivosti jest da je u srednjoj školi upoznao i svoju današnju suprugu.

Zlatko Horvat

Od informacija je jedino poznato kako je Horvat završio Tehničku školu Ruđera Boškovića u Zagrebu, otkrila je ravnateljica te škole za Večernji list.

Željko Musa

Prema informacijama dostupnim na privatnom Facebook profilu našeg kružnog napadača, Musa je završio srednju kemijsku školu.

Manuel Štrlek

Manuel Štrlek maturirao je u Upravnoj i birotehničkoj školi u Zagrebu, a upisao je studij izobrazbe trenera na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.

– U sedmom i osmom razredu sam bio predsjednik razreda te išao na natjecanja iz povijesti, no kad sam se ozbiljnije počeo baviti rukometom, popustio sam zbog nedostatka vremena za učenje. Nadam se da mi fakultet neće biti problem jer me to područje zanima i o njemu već dosta znam. Svoju budućnost vidim upravo u sportu, kao trener ili sportski direktor, kazao je prije 7 godina Manuel Štrlek prenosi Gloria.hr.

David Mandić

Kako je njegov trener otkrio za portal Germanijak.hr, Mandić je od malih nogu znao da će biti rukometaš, a ‘škola i ocjene nisu ga puno zanimale’. Sam Mandić za isti je izvor otkrio kako je Srednju strukovnu školu Ruđera Boškovića u Ljubuškom, smjer agroturistički tehničar.

Josip Šarac

Jedina dostupna informacija obrazovanju 21-godišnjeg reprezentativca Josipa Šarca ona je da je pohađao Srednju strukovnu školu Ruđera Boškovića u Ljubuškom, baš kao i godinu dana stariji suigrač Mandić. Šarac je igrao rukomet i za svoju školsku selekciju.

Marino Marić

Jedino što je o Marićevu obrazovanju poznato jest da je i osnovnu i srednju školu završio u Mostaru.

– Kao klinac sam htio igrati nogomet jer je to bio sport koji je bilo popularan ne samo u Mostaru već vjerojatno u svim mogućim gradovima na svijetu. No, roditelji su mislili drukčije. Rekli su mi da mogu trenirati bilo što, ali samo ako je u dvorani. Nisu htjeli da treniram vani, na hladnoći i kiši. Tako sam se s devet godina upisao u Rukometni klub Zrinjski. Trenirao sam u istom klubu u kojem su počela braća Karačić, u istoj školskoj dvorani gdje je prve košarkaške korake napravio Bojan Bogdanović, danas NBA igrač Utah Jazza, ispričao je Marić za Večernji list.

Marin Šipić

Srednju školu Šipić je započeo u Splitu, ali je prije kraja školovanja počeo igrati za Varaždin, gdje je završio srednjoškolski smjer računalni tehničar.

– Nije mi bilo lako jer sam u Splitu ostavio mamu i baku. U Varaždinu sam bio u studentskom domu i imao sam sve, jedino sam morao sam prati rublje, kazao je Šipić za Večernji list.

Luka Cindrić

Cindrić bivši je učenik Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić u rodnom Ogulinu, a potom je u istom gradu završio i Obrtničku i tehničku školu, smjer računalstvo, piše Ogulin.hr.

Domagoj Duvnjak

Prema pisanju Večernjeg lista, Duvnjak je osnovnu školu završio u Đakovu, a omiljenu predmet bio mu je tjelesni. Nakon osnovne je upisao Gimnaziju A.G. Matoša u rodnom gradu, ali se u četvrtom razredu preselio u Zagreb, gdje je upisao IX. gimnaziju.

Budući da se već tada Duvnjak profesionalno bavio rukometom, ispite je u četvrtom razredu srednje škole polagao dopisno.

Igor Karačić

Karačić je išao u Osnovnu školu Bartola Kašića u Mostaru, gdje je bio odličan učenik. Školovanje je nastavio u Gimnaziji Mostar, a u istom gradu 2015. godine diplomirao je na Fakultetu za međunarodne odnose i diplomaciju.

Marko Mamić

Ovaj 26-godišnjak iz Garešnice govori čak četiri jezika – engleski, francuski, njemački, a trenutno uči i poljski. Maturirao je u Srednjoj školi Augusta Šenoe u Garešnici, a uz rukomet je paralelno studirao sportski menadžment.

– Prvu godinu sam riješio. Dobro je što mi profesori omogućuju da ispite rješavam preko Skypea. Škola mi je uvijek dobro išla, a odlučio sam da uz rukometnu karijeru želim imati i neku akademsku titulu, kazao je Mamić prije tri godine za Večernji.hr.

Halil Jaganjac

Jaganjaca je osnovnu školu završio u Matuljima, a potom se upisao i završio srednju hotelijersku školu.

– Oduvijek im se sve u životu vrti oko lopte, ali znam da su i ostali aspekti života važni. Završio sam srednju hotelijersku školu, a plan mi je uskoro upisati i fakultet, vjerojatno Kineziološki, da opet ostanem u sportu. Znam da samo jedna teška ozljeda može biti prekretnica u karijeri i čovjek mora imati druge opcije. Treba biti svestran, no u ovom trenutku sve mi se, baš sve, vrti oko rukometa. Samo razmišljam kako biti još spremniji, još bolji, kazao je Jaganjac lani za 24sata.

Lino Červar

Sportski uspjesi Line Červara svima su dobro su poznati, no malo tko zna da je poznati trener po struci zapravo učitelj. Naime, Červar je rođen u Delićima kod Vrsara, a 1971. diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Puli te stekao zvanje nastavnika hrvatskoga jezika.

 

Poslijednja izmjena danaUtorak, 19 Siječanj 2021 11:14
 
index Instagram400x230 youtube