Radi kraćeg dana smo bezvoljni, a apetit jača: Jedite više jaja, mliječnih proizvoda i gljiva

Gubitak jednog sata popodnevnog svjetla uzrokuje ili produbljuje depresiju ranjivim pojedincima.

Tko otprije “vuče” depresiju mogao bi iskusiti zbog ovoga pogoršanje tegoba. Početkom studenog ujedno počinje harati sezonski poremećaj raspoloženja, u narodu poznat kao zimska depresija, pišu 24sata.hr.

Nagađa se da je povećanje stope depresije posljedica naglog ubrzanja sumraka zbog povratka na zimsko vrijeme, kao i općenitoga kraćenja dana u ovo doba godine. Zbog kraćeg dana, tj. manje dnevnog svjetla, neki bi mogli osjetiti simptome kao što su manjak energije, bezvoljnost, jači apetit, poremećaji spavanja, pojačana želja za slatkim i smanjena spolna aktivnost.

S obzirom na to da je sunca manje, potrebno je uravnotežiti prehranu. U hranu treba uvrstiti namirnice bogate vitaminom D, kao što su riba, goveđa jetra, žumanjak, sir i mliječni proizvodi, neke vrste gljiva i kvasac.

S druge strane, zimsko računanje vremena ima i neke povoljne učinke. Prema nekim znanstvenicima, utvrđen je smanjen broj prometnih nesreća i niža stopa srčanih udara. Očito, dulje spavanje popravlja koncentraciju i štiti srce.

Obitelji se u zimskom periodu više druže i razgovaraju, što rezultira boljim odnosima i kvalitetnijim provođenjem zajedničkog vremena. Vjerojatno je to zato što se manje vremena provodi vani zbog nižih temperatura i ranijeg padanja mraka. Organizmu lakše pada prelazak na zimsko nego na ljetno vrijeme jer je manji napor spavati dulje nego kraće.

 
index Instagram400x230 youtube