Marijana Pavlović iz Ljubuškog: Klasika i jednostavnost su preduvjet za opstanak na modnoj pozornici

Slabe točke gotovo svake žene su torbe i ostali modni dodaci, a kada je riječ o personaliziranim komadima, još im je teže odoljeti. Prepoznala je to i grafička dizajnerica Marijana Pavlović iz Ljubuškog, koja je iz hobija stvorila uspješan brend „Beemara“.

Njezini proizvodi su, kako kaže, trajni i nisu namijenjeni samo za jednu sezonu, već da, zahvaljujući klasičnom dizajnu i prepoznatljivim detaljima, opstanu na modnoj pozornici. Popričali smo s Marijanom o tome kako su izgledali njeni počeci u bavljenju ovim poslom, ali i o tome što planira u bliskoj budućnosti.

Koliko dugo se bavite izradom torbi i ostalih modnih dodataka?

-Prve torbe i modne dodatke (remenja, novčanici, rokovnici…) sam počela praviti prije 17 godina. U početku je to bila sporedna djelatnost, no s vremenom je moja ljubav prema izradi modnih dodataka nadvladala sve ostalo. Time se isključivo bavim zadnjih 15-ak godina, a sam naziv „Beemara“ je nastao prije 20 godina u dalekoj Australiji, gdje su započeli moji prvi iskazi u polju dizajna.

Koje materijale koristite u izradi?

-Za izradu torbi i ostalih modnih dodataka uglavnom koristim prirodnu kožu. Inače, proizvode stvaram s ciljem da ne podlegnu trendovskom sudu te se najviše držim klasike i jednostavnosti. Također, odnedavno izrađujem i dječje proizvode, a u tom kreativnom procesu često kombiniram kožu s drugim materijalima i tekstilima. Radi se o izrazito veseloj i neobičnoj  kolekciji, koja jednako raduje mene i, što je najvažnije, kupce.

 

Što kupci najčešće traže i u kojem se cjenovnom rasponu kreću Vaši proizvodi?

 

-Kupci najčešće traže proizvode klasičnih vrijednosti, ali s vidljivim detaljem, koji je prepoznatljiv kao Beemarin rad. Cijene torbi su od 80 KM do 280 KM. 

Pratite li trendove i koliko su Vam, zapravo, bitni?

-Trendovi su poučni jer iz njih izvlačim zanimljive pojedinosti koje apliciram u okvire svog dizajna. Često naglašavam kako je moj pristup dizajnu klasičan te da se torbe koje izrađujem  lako uklapaju s onima koji su dosljedni praćenju trendova, ali i s onima koji vole formalnost, klasiku i jednostavnost.

Jeste li aktivni na društvenim mrežama i koliko vam one pomažu u razvoju brenda?

-Društvene mreže su „it“ za moju struku i za plasman proizvoda. Već deset godina poslujem na području BiH i Europe, a oko 60% mojih kupaca su odgovor na objavljivanje na društvenim mrežama. Ipak, najveći dio Beemarinih kupaca je iz BiH.

Korisnica ste novčanih sredstava koja Grad Ljubuški dodjeljuje za razvoj ženskog poduzetništva. Je li pomoć stigla u pravo vrijeme?

-Da, pomoć je stigla u pravo vrijeme i na tome sam jako zahvalna! Ta sredstva će mi, bez dvojbe, značajno pomoći u osiguranju opreme i prostora za još jednog radnika. Želim da „Beemara“ ojača kao brend te namjeravam uskoro uposliti nekoga tko će mi pomoći u izradi proizvoda, kako bih se značajnije posvetila marketingu.

Što mislite o bh. modnoj sceni?

-Modna scena u BiH još uvijek nije institucionirana. Ljudi stvaraju i izlažu svoje proizvode kroz osobne projekte, no ne postoji konkretno tijelo koje bi nas kreativce zastupalo i podupiralo. Nažalost, kreativci uspijevaju tek onda kada se otisnu u svijet, a ostaje  im čežnja za neostvarenim snom u rodnoj grudi.    

Gdje zainteresirani mogu pogledati Beemarine proizvode?

-Nedavno sam preselila radnju i otvorila trgovinu u poslovnom prostoru u Ljubuskom, odnosno na Teskeri, gdje kupci mogu detaljno vidjeti, opipati i probati proizvode prije kupnje. Za upite smo dostupni i na Facebooku pod nazivom „Beemara“ te na Instagramu -„beemara_creative“, „beemarakids“.

 
index Instagram400x230 youtube