Lekcije iz života: Ljubav ima pet faza, ali mnogi zapnu na ovoj trećoj

“Čini se da on nije bio pravi” je fraza koju često čujemo od nekog tko je tek prekinuo.

Nekad to kažemo i same sebi. Za mnoge muškarce si vjerojatno mislila da su pravi. Možda si mislila i da si ti prava za nekoga. Ali često smo nakon prekida zbunjeni i ne razumijemo zašto od ljubavi s vremenom ne ostane ništa.

Zdrava i sretna ti donosi pet faza ljubavi. Nakon 40 godina istraživanja, poznati psiholog Jed Diamond došao je do zaključka da većina ljudi doista u nekom trenutku pronađe “ljubav svog života”, no najčešće ostanu bez nje jer zapnu na trećoj od pet faza koje prolazi svaka ljubavna veza.

Zaljubljivanje

Većina ljubavnih veza započinje “zatelebanom” fazom, odnosno periodom u kojem nam se čini da lebdimo u oblacima. Tada još idealiziraš novog partnera i svijet se čini ružičast. Sve naše želje i nade polažeš u partnera. On brzo postane idealan; jednostavno nema mana. Vjeruješ da će zauvijek biti uz tebe i ispuniti ti svaku želju te vjeruješ sve što ti kaže. Toliko vjeruješ u moć prave ljubavi da te ništa ne može natjerati da prestaneš ili budeš opreznija.

Postajete par

U ovoj fazi ljubav postaje zrelija, mirnija i stabilnija, neki se čak i usele zajedno. Bolje se upoznate i tvoja prisutnost ima utjecaj na sve dijelove partnerovog života. To može potrajati i nekoliko godina, a tada najčešće dolazi do vjenčanja i proširenja obitelji. Par se osjeća sigurno, voljeno, zadovoljno i uživa u svojem zajedništvu. Vjeruješ da si našla pravu osobu i da je vaša veza određena sudbinom.

Raspršivanje iluzija

Treća faza je najkritičnija i tada se nade počinju smanjivati. To je period u kojem se većini čini da više nema strasti, da je partner postao predvidljiv, a svaka sitnica počinje ići na živce. Počinješ osjećati kako želiš prekid ili želiš da ti on kaže kako nije za tebe. Sve često završi zaključkom da nema smisla mučiti se jer očito ipak niste jedno za drugo – ma koliko godina proveli skupa.

Stvaranje prave ljubavi

Oni parovi koji ipak prežive kritičnu fazu, u četvrtoj mogu vidjeti plodove. Iluzija više nema, a osoba pored tebe je stvarna, ne onakva kavu ste zamišljala prije – i to je u redu, jer si je prihvatili kao takvu i voliš je sa svim manama i vrlinama. Sada je vrijeme za iscjeljenje i posljednju fazu.

Korištenje vaše moći kao para da promijenite svijet

U petoj i posljednjoj fazi, ako je veza preživjela sve što joj je život dotad donio, već se razvila duboka i snažna povezanost među partnerima koji imaju osjećaj da, dok god su skupa, mogu što god zamisle. Više niste zajedno tek toliko, nego imate veću svrhu. Možda zajedno radite, pišete ili stvarate. Bilo što. Ljubav više nije svrha sama sebi, već imate zajedničke ciljeve, planove i želje, a sve one sitnice koje su vam smetale u trećoj fazi sada se čine beznačajne i djetinjaste. To je ujedno i faza kada partneri obično shvaćaju da su doista pronašli ljubav svog života.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 20 Srpanj 2020 12:49
 
index Instagram400x230 youtube