Ganga je glavna tema: Mediteran Film Festival kreće večeras s filmom “humora i sjete”

”To je film humora i sjete”, rekao je redatelj Zdenko Jurilj predstavljajući dokumentarac “Radio ganga” kojim će, u srijedu 21. kolovoza u 21 sat, biti otvoreno 20. izdanje Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu.
 
Priča je to o Tomi, voditelju na radijskoj postaji u Grudama koji snima i arhivira gange jer je svjestan da ta tradicijska glazba izumire. Stoga želi da se ganga stavi na listu nematerijalnih dobara UNESCO-a i odlučuje povesti gangašku skupinu u Pariz pred sjedište te organizacije kako bi im zapjevali.
 
Nakon niza tužnih priča napravili smo konačno nešto što je veselo, ali istodobno i sjetno jer se radi o priči i ljudima koji izumiru. To su posljednji čuvari tradicijskih običaja i napjeva koje smo prikazali kroz prizmu jednog radijskog voditelja, Tomislava Matkovića. To nije klasična narativna priča, nije opservacijski dokumentarac. Kroz prizmu ovog voditelja prikazujemo sve te ljude, njihove običaje, specifičan stil za humor i način življenja, rekao je Jurilj.
 
Film je nastao u produkciji širokobriješke kuće Kadar.
 
Uz ovaj, u off-programu domaćih autora, na festivalu će premijerno u petak 23. kolovoza biti prikazan dokumentarni film “Ljudi koji su sadili drveće” redatelja Zdenka Jurilja, glazbeni dokumentarac “Bure Bareta”, redatelja Renata Tonkovića, Maria Vukadina i Roberta Bubala, te u četvrtak 22. kolovoza “2068” futuristički dokumentarac redatelja Roberta Bubala.
 
Prvi dan festivala na otvorenom kinu u programu “Tragovi rata” prikazujemo i dokumentarni film “Nisu imali kada odrasti” redatelja Petera Jacksona. Uz ovu dokumentarnu poslasticu, MFF će u u četvrtak 22. kolovoza na otvorenom kinu, prikazati i američki dokumentarac “Među vukovima”, redatelja Shawna Coneya o članovima motorističkog multietničkog kluba koji se bore s posljedicama rata u BiH, te posljednji dan festivala, subotu 24. kolovoza, “Golgotu banjalučke biskupije” Vinka Laštre.
 
U suradnji s Filmskim centrom Sarajevo, pravnim nasljednikom arhive bosanskohercegovačke kinematografije, prvi dan festivala bit će prikazano sedam filmova. Riječ je o remek djelima bh kinematografije koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta.
 
Nastavlja se i suradnja s najznačajnijom svjetskom filmskom mrežom HBO, u kojoj će u petak 23. kolovoza u programu Adria bit prikazan dokumentarac “Vjetar”. MFF Fora, najmlađi program Mediteran Film Festivala, ove godine u jutarnjim projekcijama prikazuje Disneyeve klasike “Kralj lavova” i “Priča o igračkama 4”.
 
Uz snažan dokumentarni program u konkurenciji, program “U fokusu”, donosi najbolja ostvarenja kinematografije zemalja Mediterana iz protekle godine. Po izboru selektora festivala bit će prikazano sedam filmova koji su već obilježili filmsku godinu ili njihovo vrijeme tek dolazi.
 
O najboljima na MFF-u odlučuje međunarodni žiri u dvije kategorije – za odabir najboljeg dugometražnog filma i najboljeg kratkog filma. Pored šesteročlanog žirija, koji će 24. kolovoza izabrati pobjednike 20. Mediteran Film Festivala i dodijeliti Grand prix  MFF projektor čiji je pokrovitelj Podravka i drugu nagradu MFF projektor, tradicionalno treću nagradu MFF Audience award, čiji je pokrovitelj HT Eronet, glasanjem dodjeljuje publika.
 
Na ceremoniji zatvaranja, bit će prikazan i film iz MFF radionice, koji su posljednjih tjedana pod vodstvom Lucy Eagleson, u Širokom Brijegu snimili srednjoškolci polaznici ovih radionica zajedno s kolegama, mladim filmašima iz Amerike.
 
Ovogodišnji Mediteran Film Festival, nakon svečane dodjele nagrada, zatvorit će igrani film Quentina Tarantina, “Bilo jednom u… Hollywoodu”. Prepun sjajnih glumačkih pojava film donosi priču o glumcu i njegovom dvojniku koji kreću na put kako bi pronašli svoje mjesto pod suncem u filmskoj industriji daleke 1969. godine. Radnja filma se odvija u Los Angelesu 1969. na vrhuncu hippie Hollywooda.
 
Uz kvalitetan filmski program, ono što ovaj festival izdvaja i čini drugačijim je odlična atmosfera i dobra zabava. Pozivamo vas da dudjelujete u filmskim kvizovima, osvojite bogate nagrade glasanjem za najbolji film ili jednostavno uživate u zvucima filma ispred projektora ili uz filmsku glazbu na festivalskom trgu u središtu Širokog Brijega.
 
 
 
Više informacija o 20. Izdanju Mediteran Film Festivala potražite na službenoj web stranici ili Facebook stranici.
 
 
Poslijednja izmjena danaSrijeda, 21 Kolovoz 2019 13:09
 
index Instagram400x230 youtube